Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musí zaměstnavatel vědět o částečném invalidním důchodu?

Dobrý den,

jsem zaměstnána v pracovním poměru na dobu neurčitou. V současné době jsem v pracovní neschopnosti(po operaci páteře), PN trvá přibližně půl roku a dle odborného lékaře ještě bude trvat zhruba 6 měsíců.

Praktický lékař mi navrhl, abych si požádala o částečný invalidní důchod(zdravotní potíže jsou letité). Do svého původního zařazení se chci vrátit,ale mám obavy zda poměrně náročnou práci budu zvládat a zda případné přiznání ČID nebude pro zaměstnavatele důvod k mé výpovědi. Proto mě zajímá, jestli je mou povinností zaměstnavatele informovat o této skutečnosti? Jaké může zaměstnavatel vyvodit důsledky z této situace a mohu nadále pracovat na plný úvazek? (pokud bych setrvala ve své pozici u tohoto zaměstnavatele)


Děkuji velice za odpověď.

Tamara

Odpověď:

Dobrý den,

pracovní právo zakazuje zaměstnavateli přidělovat zaměstnanci práci, která neodpovídá jeho zdravotnímu stavu. Za tímto účelem musí zaměstnavatel znát zdravotní stav zaměstnance, k čemuž slouží zdravotní prohlídky realizované lékařem, který poskytuje zaměstnavateli tzv. pracovnělékařskou péči.

Po ukončení neschopenky vás tedy zaměstnavatel pravděpodobně pošle k "závodnímu" lékaři. Na kladě posudku závodního lékaře vás může zaměstnavatel převést na jinou práci, v krajním případě i dát výpověď.

Proti negativnímu posudku se lze bránit  do 10 dnů od obdržení posudku podáním návrhu na přezkoumání. V návrhu na přezkoumání se uvádí v čem spatřujete nesprávnost posudku. Návrh se podává lékaři, který posudek vydal.

Tento postup ale naprosto nezávisí na tom, zda máte či nemáte přiznán invalidní důchod.  

Přiznání invalidního důchodů má navíc další dopady do práva sociálního zabezpečení a práva daňového, kde zaměstnavatel také plní řadu úkolů.

Z výše uvedených důvodů je tedy vhodné zaměstnavatele informovat. Zaměstnavatel také plní určité informační povinnosti i v samotném řízení o přiznání invalidity, dozví se tak tuto skutečnost od okresní správy sociálního zabezpečení.

Přiznání invalidního důchodu vás z hlediska možnosti zaměstnání nikterak nelimituje a pokud váš zdravotní stav nebrání tuto práci vykonávat, můžete nadále pracovat na plný úvazek.

Je nutno upozornit, že invalidní důchod má nahrazovat ztrátu na výdělku, je tedy možné, že pokud budete dosahovat stejného výdělku jako před přiznáním invalidního důchodu, bude invalidní důchod odebrán.

Vaše Férová nemocnice

2.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS