Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musí předepsání lázeňské péče předcházet hospitalizace?

Dobrý den. Ptám se za jinou osobu - paní 49let, 20let je v ID z psychických důvodů, plus po gyn.operacích a těžkém úraze s následkem několika zlomenin a částečné ztráty paměti. Je jí lékařem doporučena změna prostředí ohledně psychiky. Chtěla by napsat lázeňskou léčbu, ale nebyla hospitalizovaná, neboť nemůže z důvodu depresí a úzkostných stavů být ve styku s více osobami a to i přes noc v nemocnici a bohužel být hospitalizovaná jednotlivě není reálné. Má paní v tomto případě nárok na lázeňskou léčbu, nebo musí nejdříve opravdu podstoupit nemocniční ležení? Její stav se pomalu rok od roku zhoršuje. Děkuji Vám moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

obecně není hospitalizace podmínkou pro předepsání lázeňské péče. U duševních poruch však vyhláška stanoví, že lázeňskou péči doporučuje psychiatr v návaznosti na léčbu na lůžkovém psychiatrickém oddělení nebo v případě ohrožení pracovní schopnosti pacienta při trvalé ambulantní léčbě. Jelikož je Vaše známá již v invalidním důchodu, druhá možnost zřejmě nepřichází v úvahu. Dle stávající úpravy je tedy v jejím případě hospitalizace podmínkou pro předepsání lázeňského pobytu.

Pokud však Vaše známá hospitalizaci potřebuje, musí zdravotnické zařízení přihlédnout k jejímu zdravotnímu stavu. To znamená, že by ji měly být poskytnuty takové podmínky, aby se její stav nezhoršoval, například vinou pobytu na jednom pokoji s více osobami. Zejména psychiatrická oddělení by na takovou situaci měla být připravena.

Vaše Férová nemocnice

25.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS