Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musí lékař potvrdit absenci zletilého studenta?

Dobrý den,

je mi 18 let a škola, na které studuji, od zletilého žáka vyžaduje omluvenku a potvrzení od doktora. Minulý týden jsem byla nemocná, ale na začátku nemoci jsem nebyla na prohlídce u doktora, jelikož jsem věděla, že mi bude Paralen a Strepsils stačit. Vždy mi doktorka bez problému tuto absenci potvrdila. Jenže zrovna během posledních dnů se mi změnila lékařka a ta mi teď potvrzení dát nechce, protože jsem nebyla na prohlídce. Mám 27 neomluvených hodin a hrozí mi vyloučení ze školy. Jak mám prosím tuto situaci vyřešit? Může mi doktorka omluvenku nedat? A když mi ji nedá, proč mi nemoc tedy nemůže omluvit můj zákonný zástupce?

Karcoolka

Odpověď:

Dobrý den,

jak uvádí školský zákon, podmínky omlouvání absence ve vyučování se řídí školním řádem. Tento školní řád může mít každá škola napsaný trochu jinak. Proto je důležité, abyste se podívala přímo do toho Vašeho. Ten můžete najít například na internetových stránkách Vaší školy. 

Škola může jako doplněk omluvenky požadovat i potvrzení od lékaře. Toto potvrzení by však dle našeho názoru neměla požadovat v banálních případech. Například pokud se jedná o jednodenní nevolnost. Potvrzení od lékaře nicméně může škola vyžadovat v případech několikadenní absence, tj. pokud doba nepřítomnosti přesáhne tři dny, nebo v případě časté nepřítomnosti žáka nasvědčující zanedbávání školní docházky.

Ve Vašem případě, kdy jste chyběla celý týden, tedy škola může požadovat i potvrzení od lékaře. Ten je povinen Vám ho vystavit, avšak nikoli zpětně.

Jelikož jste již zletilá, čili dosáhla jste věku 18 let, zastupujete se ve vztazích se školou sama a žádné zákonné zástupce nemáte. Vaši rodiče, po tom co jste dosáhla věku 18 let, jimi přestali být. Proto Vás již neomlouvají oni, ale přímo Vy sama. Ovšem některé školy i po dovršení 18 let umožňují svým žákům, aby je jejich rodiče omlouvali. Je tedy potřeba se opravdu podívat do školního řádu Vaší školy.

Pokud tato možnost ve školním řádu Vaší školy nebude. Doporučovali bychom Vám, se nejdříve zkusit dohodnout s Vaší novou lékařkou. Zkuste jí vysvětlit, že jste nevěděla, že Vám dodatečně potvrzení nevystaví, když minulé lékařce to problém nečinilo. A jestli by pro jednou nemohla udělat výjimku a potvrzení i tak vystavit – příště už byste k ní pak určitě přišla předem. Jestliže to nepůjde, zkuste se domluvit alespoň se školou. Pokud jinak chodíte vzorně do školy – věříme, že by neměl být problém tuto Vaši situaci vyřešit.

Vaše Férová nemocnice

 

5.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS