Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnosti prodloužení po 380 dnech nemocenské

Dobrý den,
v listopadu 2010 (přesně 23.10.2010) jsem nastoupila na nemocenského u svého posledního zaměstnavatele. Den předtím, než jsem onemocněla, mi zaměstnavatel dal výpověď se začátkem výpovědní doby v prosinci 2010. Na dvouměsíční výpovědní dobu jsem však nenastoupila jelikož jsem onemocněla. V současné době mi přišlo ze správy sociálního zabezpečení dopis,že 9.12.2011 mi končí 380 dní nemocenské. Je možné mít nemocenskou i nadále - můj psychický zdravotní stav se zlepšuje, ale stále nejsem schopna práce. A ke všemu jsem ještě nyní podstoupila operaci kvůli jiné diagnóze. Prosím o radu jak mám nadále postupovat, nemocná jsem a do práce (ikdyž do jiné) chci v nejbližší době (jak to půjde zdravotně) nastoupit. Děkuji moc za odpověď.

petka

Odpověď:

Dobrý den,

podporu v nemocenské, která vám za nedlouho končí, lze prodloužit, avšak pouze za splnění zákonem stanovených podmínek. Podle zákona o nemocenském pojištění je i po uplynutí 380 dní nemocenské, možno vyplácet tuto podporu dál, avšak je nutno podat za tímto účelem žádost na správu sociálního zabezpečení. Následné prodloužení či neprodloužení závisí na rozhodnutí tohoto orgánu, které se bude opírat o posudek příslušného posudkového lékaře. Ten toto prodloužení doporučí nebo nedoporučí na základě zjištěného faktického zdravotního stavu pacienta. Podmínkou prodloužení, ke které lékař přihlíží, je možnost očekávat, že pacient v krátké době, nejdéle však do 350 dní, nabude pracovní schopnost. Ještě můžeme dodat, že správa sociálního zabezpečení nesmí prodloužit dobu podpory na více, než 3 měsíce (může se tedy stát, že bude prodlužována opakovaně na krátké časové období).

Pokud splníte výše uvedené podmínky, neměl by být s prodloužením podpůrčí doby v nemocenské problém. Vše ale záleží na správě sociálního zabezpečení a jejích lékařích. My jakožto poradna čistě právní nejsme bohužel s to posoudit váš zdravotní stav a odpovědět vám v tomto s jistotou.

Vaše Férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS