Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost zažádat o přiznání nemoci z povolání

Dobrý den, pracuji 16 let v hluku 3 kat., zhoršil se mi sluch (percepční nedoslýchavost, ztráta sluchu oboustranná). Závodní lékař mi zakázal dál práci v hluku na 1/2 roku a zaměstnavatel nemá pro mne náhradní práci. Takže bude muset se mnou rozvázat prac. poměr. Je možno žádat o nemoc z povolání?

Mirfr

Odpověď:

Dobrý den,

je zvláštní, že vám závodní lékař zakázal práci na půl roku. Pokud vám lékař tvrdí, že nejste schopen na 1/2 roku pracovat v prostředí, ve kterém běžně pracujete, chápeme z toho, že se domnívá, že po půl roce dojde ke zlepšení vašeho stavu a vy poté budete opět schopen návratu do stejného prostředí. V tomto případě by se mělo jednat o dočasnou pracovní neschopnost a měl byste pobírat nemocenské dávky. Až pokud dlouhodobě pozbudete způsobilosti vykonávat dosavadní práci, má váš zaměstnavatel povinnost převést vás na jinou práci, popř. dát vám výpověď (během dočasné pracovní neschopnosti vám výpověď dát nemůže). Pokud tedy dochází k nějakému léčení, měl by váš obvodní lékař rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Pokud tak odmítne učinit, postupujte podle návodu, který naleznete zde (pod odpovědí na otázku: "Co mám dělat, když nesouhlasím s rozhodnutím lékaře o vzniku dočasné pracovní neschopnosti?").

Nic vám zároveň nebrání pokusit se o přiznání nemoci z povolání. Uznávání nemocí z povolání provádějí zdravotnická zařízení tzv. střediska nemocí z povolání. Jejich seznam naleznete zde. Posuzování nemoci z povolání se zahajuje z podnětu ošetřujícího lékaře nebo fyzické osoby trpící onemocněním. Pokud to za vás nevyřídí váš ošetřující lékař, domluvte si schůzku ve středisku nemocí povolání sám. Poté bude nutné navštívit středisko nemocí z povolání s lékařskou zprávou ošetřujícího lékaře, v níž žádá o posouzení, zda je konkrétní nemoc, jíž trpíte, nemocí z povolání. Odesílajícím lékařem může být lékař praktický, nebo odborník některé užší medicínské specializace.

Příslušné pracovně lékařské pracoviště provádí posouzení onemocnění osob uvedených na základě zjištění zdravotního stavu před vznikem onemocnění, výsledku lékařských vyšetření a dále na základě ověření podmínek vzniku onemocnění. Po posouzení onemocnění příslušné pracovně lékařské pracoviště postoupí případ k ověření závěru posouzení onemocnění a k vydání lékařského posudku.

U nás bohužel nepracuje žádný lékař a tak nedokážeme odhadnout, jakou máte šanci na přiznání nemoci z povolání.

Pokud vy nebo váš zaměstnavatel nebude spokojen s posudkem, můžete využít 15 denní lhůtu, která začíná běžet doručením posudku, na podání odvolání. Odvolání se podává vedoucímu zdravotnického zařízení, jehož součástí je středisko nemocí z povolání, které lékařský posudek vydalo.

Zároveň vás chceme upozornit na to, že pokud dojde k rozvázání pracovního poměru, počlivě si přečtěte vše, co budete podepisovat. Pokud dojde k ukončení pracovního poměru (ať už dohodu nebo výpovědí) z důvodu, že kvůli nemoci z povolání nejste schopen dále vykonávat dosavadní práci, tak vám náleží odstupné ve výši dvacetinásobku průměrného výdělku. Tento důvod by však měl být ve výpovědi, kterou vám dá zaměstnavatel, nebo v dohodě, kterou podepisujete oba, napsán. V případě, že by na vás zaměstnavatel tlačil, až ukončíte  pracovní poměr dohodou, tak se nedejte, nebo alespoň trvejte na zapsání, že tak činíte z důvodu nemoci z povolání, nebo minimálně z důvodu špatného sluchu.

Vaše Férová nemocnice

13.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS