Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost propuštění z práce při invalidním důchodu

Dobrý den, mám necelé 2 měsíce po operaci ploténky v bederní oblasti, bolesti stále přetrvávají. Koncem listopadu mi končí podpůrčí doba. Od lékaře mi bylo sděleno, že bych si měla požádat o invalidní důchod na doléčení aktuálního stavu. Zajímá mne, v případě přiznání invalidního důchodu I. nebo II. stupně, zda mne zaměstnavatel může propustit z pracovního poměru, pokud nebudu schopna nastoupit do práce. Smlouvu mám na dobu neurčitou. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

invalidita Vás nijak nechrání před obdržením výpovědi. Pokud nebudete dočasně práce neschopná a budete pořád zaměstnaná, zaměstnavatel Vám může dát výpověď stejně jako kterémukoli jinému zaměstnanci. Chráněna jste pouze v období dočasné pracovní neschopnosti, kdy Vám zaměstnavatel může dát výpověď pouze ve výjimečných případech (ruší nebo přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část). V dočasné pracovní neschopnosti po uznání invalidity ale nemůžete být z téhož důvodu, pro který Vám byl uznán invalidní důchod.

Invalidní důchod je ale přiznáván v případech dlouhodobějších zdravotních obtíží, pokud lze ve Vašem případě očekávat zlepšení zdravotního stavu, měla byste zkusit požádat o prodloužení podpůrčí doby. Prodloužit podpůrčí dobu je možné, pokud lze očekávat, že osoba v krátké době, nejdéle však do 350 dní, nabude opět pracovní schopnost.

Žádost můžete případně podat na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, kde je také k dispozici vzor této žádosti. Tento vzor pod názvem Žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby naleznete také na stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Více informací o výplatě nemocenského po uplynutí podpůrčí doby můžete získat například zde.

Vaše Férová nemocnice

28.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS