Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu mít pracovní smlouvu nadále, i když mám III. stupeň ID

Dobrý den,
Předem se omlouvám, zda-li takovy dotaz zde je, ale ja zadny podobny dotaz nenasel.
Jedná se mi o to, že jsem měl pracovní úraz, bohužel težký úraz (amputace levé ruky). Zaměstnavatel mi přislíbil práci, že bych dělal administrativu ve firmě, ale byl mi připsán III. stupeň ID, a bylo mi řečeno, že když má clovek III. stupeň, nemůže pracovat. Teď jsem ještě na nemocenské, ale za měsíc mi bude ukoncena kvůli důchodu a potom, když nebudu mít nemocenskou budu muset ukončit pracovní poměr v zaměstnání kvůli tomu, že mám III. stupeň, tedy plný invalidni důchod, nebo můžu zůstat ve firme zaměstnaný kdyz vím, že zamestnavatel přislíbil praci?

Patrik

Odpověď:

Dobrý den,

dle současné platné legislativy (zákona o důchodovém pojištění) vzniká nárok na invalidní důchod, pokud poklesla pracovní schopnost pojištěnce nejméně o 70%. Pracovní schopností se rozumí schopnost pojištěnce vykonávat výdělečnou činnost odpovídající jeho tělesným, smyslovým a duševním schopnostem, s přihlédnutím k dosaženému vzdělání, zkušenostem a znalostem a předchozím výdělečným činnostem.

V případě, že vám byl přiznán invalidní důchod III. stupně, u kterého se navíc posuzuje, zda dotyčná osoba může, či nemůže za výjimečných podmínek vykonávat výdělečnou činnost. Jestli vám byla tato výdělečná činnost za mimořádných podmínek povolena, můžete dále setrvat v pracovním poměru. Jak víme z praxe, ani zákaz této činnosti není konečný, neboť zaměstnavatel se jím řídit nemusí a zaměstnat vás klidně může.

Na druhou stranu může mít toto konání značně nepříznivé důsledky pro vás. Pokud se posudkoví lékaři dozví, že zvládáte normální pracovní poměr na částečný či dokonce plný úvazek, byť na jiné pozici, může to vést ke snížení stupně vašeho invalidního důchodu, případně až k jeho celkovému odebrání.

My sami nevíme, o jakou činnost ve vašem případě přesně jde, a nejsme ani lékaři, abychom posuzovali váš zdravotní stav (což je navíc nutno činit s ohledem na všechny okolnosti), avšak upozorňujeme, že výše popsané důsledky mohou nastat. Další postup ohledně pracovní činnosti proto pečlivě zvažte.

Vaše Férová nemocnice

17.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS