Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám právo na neomezené vycházky?

Dobrý den. Mám zánět šlach na pravé ruce (jem pravák), dostala jsem sádrovou fixaci a vzhledem k povolání jsem na PN. Lékař mi povolil vycházky pouze 10-12 hod a 14-16 hod a tvrdí mi, že mi delší vycházky dát nemůže a neomezené už vůbec ne. Prosím, je to pravda? Nestačí, že přijdu o polovinu mzdy nejméně měsíc nebo dva, ještě musím být jako za trest zavřená doma? Ještě v roce 2009 jsem s naprosto stejnou diagnózou měla neomezené vycházky u jiného lékaře. Prosím jaká jsou moje práva? Předem moc děkuju za rychlou odpověď.

Simona

Odpověď:

Dobrý den,

váš ošetřující lékař vám může stanovit vycházky dle svého odborného uvážení v závislosti od vašeho zdravotního stavu. Neexistují pevně daná pravidla, pro které diagnózy nejsou vhodné vycházky. To posuzuje lékař. Podle zkušenosti z minula by to však neměl být problém.

Pokud jste však lékaře žádala o změnu vycházek a nevyhověl vám, máte právo od něj vyžádat písemné rozhodnutí o tomto nepovolení. Pokud by nadále nebyl vstřícný, můžete na toto rozhodnutí podát návrh na přezkoumání. Musíte tak učinit do 3 dnů od obdržení jeho rozhodnutí. Návrh na přezkoumání adresujte vedoucímu zdravotnického zařízení, ale podejte ho u ošetřujicího lékaře, který rozhodnutí vydal. Pokud vám ani v tomto případě nevyhoví, vedoucí nemocnice postoupí do 5 dnů náš návrh jako odvolání k příslušnému úřadu, který nemocnici zřídil. Pozor, až do případného vydání nového rozhodnutí budou v platnosti původně stanovené vycházky.

Předpokládáme, že pokud je váš zdravotní stav skutečně takový, že omezené vycházky nejsou pro vaši léčbu nutné, mělo by vám být někde v průbehu zmíněných právních kroků vyhověno. Pokud nadále nebudete spokojená s péčí a vstřícností vašeho lékaře, můžete využít svého práva na svobodnou změnu lékaře. Změnit lékaře můžete jednou za tři měsíce. Nový lékař s vámi vyplní registrační list a vyžádá si od předchozího lékaře dokumentaci, aby byla zajištěna návaznost zdravotní péče. Lékař vás může odmítnout pouze pokud by měl již přebytek pacientů. 

Vaše Férová nemocnice

27.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS