Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám nárok na bolestné po pracovním úrazu?

Dobrý den, předevčírem se mi stal nepříjemný pracovní úraz, kdy se mi prst dostal do lisu, ten se náhodně spustil a poranil mi poslední článek pravého ukazováku (jsem pravák). Dle lékařů je vysoce pravděpodobné, že článek vč. nehtu bude zdeformovaný. Mám v takovém případě nějaký nárok na jakési bolestné nebo třeba zafinancování plastiky prstu? A kdy a kdo se mnou má vypsat protokol o úraze? Událost je pouze zaznamenaná v Knize úrazů.

Odpověď:

Dobrý den,
pokud se zaměstnavatel zcela nebo zčásti nezprostí odpovědnosti (nedokáže, že zranění bylo způsobeno Vaším nedodržením bezpečnostních předpisů), je povinen nahradit zaměstnanci škodu vzniklou pracovním úrazem - ztrátu na výdělku, náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením a věcnou škodu, vzniklou v souvislosti s pracovním úrazem. Plastika prstu by měla spadat pod léčení, tudíž by vám ji zaměstnavatel měl hradit.
Veškeré informace o tom, jak postupovat při pracovním úrazu (jaké dokumenty (protokoly) je potřeba vypsat) naleznete zde a zde
Vaše Férová nemocnice

23.2.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS