Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mají právo mi snížit ID při mé diagnoze?

Dobrý den, prosím o radu, je mi 25 let, od 7 let mám po operaci plic. Pro plasmocytární granulom na levé plíci my byla dělána levostranná pulmectomie. Mám jen pravou plíci. Kvůli tomu, se mi zbortila páteř a mám ještě k tomu 70 stupňů těžkou druhotnou skoliózu. Měla jsem rok plný in. d. a po roce mi řekli, že se měnili zákony a že podle nových tabulek mám pouze lehkou ventilační poruchu, přitom, předtím byla udávána za těžkou, a byla sem upozorněna lékařem přímo na posudkovém, že je zatíženo srdce a že je pro mě horší tenhle problém víc než ty záda. Ale samozřejmě mě omezují obě dvě diagnózy. Pracuji na 4 hodiny jako administrativní pracovnice, kde můžu během této doby měnit polohy, takže se snažím i přesto pracovat. Před rokem mi snížili teda ze 3. stupně na 2. stupeň ID a s tím že peníze budu rok dostávat stejný. Dnes přišel dopis, že mi peníze krátí skoro o 5000 Kč! To přece není možné! Navíc mě zvou každý rok na posudkové, jak kdyby mi měla narůst plíce zpátky atd. Poraďte prosím, chci podat odvolání.

hoopsasa

Odpověď:

Dobrý den,

ve svém dotazu uvádíte, že ke snížení stupně invalidity došlo před rokem, ale až nyní vám byl snížen invalidní důchod. Avšak ke snížení výše invalidního důchodu by mělo dojít zároveň se snížením stupně invalidity. Předpokládáme tudíž, že ke snížení stupně invalidity došlo až nyní - tedy spolu se snížením výše invalidního důchodu.

Proti rozhodnutí můžete podat námitky, které musí být podány do třiceti dnů od rozhodnutí. Pokud bude námitkám vyhověno, bude opět přezkoumán Váš zdravotní stav a vydáno rozhodnutí. Po vyčerpání této možnosti, je možné obrátit se do dvou měsíců také na soud se správní žalobou.

Námitky musí obsahovat určité náležitosti: Vaše jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu Vám bude dále doručováno), označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal (ve Vašem případě se jedná o okresní správu sociálního zabezpečení). Důležitou náležitostí je číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno, s příslušným datem vydání rozhodnutí. Nakonec také musíte uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí.

Zde na stránkách Ligy vozíčkářů naleznete vzory námitek a správní žaloby (pod heslem invalidní důchody). V námitkách můžete namítat, s čím nesouhlasíte a co se Vám na posudku nelíbí. Jestliže se tedy domníváte, že ke zlepšení zdravotního stavu nedošlo, problémy se dokonce zhoršily, nebo bylo opomenuto vyšetření, které považujete za důležité, lékař nevzal v potaz skutečnosti či materiály, které mohou být pro přiznání dávky podstatné a další rozhodné skutečnosti, nezapomeňte je uvést. Stejně tak, pokud v posudku či rozhodnutí nebyly uvedeny důvody, na základě kterých bylo rozhodnuto, uveďte to v textu námitky. Skutečnost, která by Vám mohla pomoci, je také odlišné zhodnocení Vašeho zdravotního stavu dalším znaleckým posudkem, který si můžete nechat vypracovat ještě před podáním námitek.

Pokud nestihnete podat námitky včas, můžete podat novou žádost, ve které zažádáte o zvýšení stupně invalidity zpátky na třetí stupeň.

Bohužel v naší poradně nepracují lékaři a tak vám nedokážeme sdělit, zda váš zdravotní stav odpovídá 3. nebo 2. stupni invalidity a tudíž ani nedokážeme posoudit, zda snížení stupně invalidity na 2. stupeň bylo oprávněné.

Správa sociálního zabezpečení má právo (či dokonce povinnost) pozývat vás na kontroly, aby vyhodnotila váš aktuální stav. Bohužel vy se takovému vyšetření musíte podrobit.

Další informace o invalidním důchodu získáte na stránkách České správy sociálního zabezpečení nebo na infolince České správy sociálního zabezpečení, která vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o důchodech.

Vaše Férová nemocnice

9.6.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS