Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Má 23letá dcera na invalidní důchod?

DCEŘI JE 23 A TRPÍ OD 9 LET RA. PO TĚŽKÉM NÁSTUPU SE NEMOC UKLIDNILA A ZCELA USTOUPILA, ALE PŘE 2 LETY SE VRÁTILA. NYNÍ ASI 4 MĚSÍCE JE STAV VELMI ZHORŠEN A NEREAGUJE NA LÉČBU.VE 20 LETECH UKONČILA STUDIUM A JEŠTĚ NIKDE NEPRACOVALA, ALE NENÍ ANI V EVIDENCI ÚŘADU PRÁCE, ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ ZA NI PLATÍME. PRACOVAT NEMŮŽE, JELIKOŽ SE ŠPATNĚ POHYBUJE, MÁ POSTIŽENÉ OBĚ DOLNÍ KONČETINY. ZAJÍMÁ MĚ, ZDA BY MOHLA ŽÁDAT O ČID A JAKOU MÁ ŠANCI, ABY JÍ BYL PŘIDĚLEN. DĚKUJI

atka

Odpověď:

Dobrý den,

za vámi nastíněných podmínek vaše dcera nárok na udělení invalidního důchodu má. Mimo samotné zdravotní postižení je k úspěšnému nárokování přiznání invalidního důchodu nutno splnit další podmínka, a sice minimální doba pojištění před podáním žádosti. Do ní se počítá také doba studia na střední či vysoké škole. Ve věku vaší dcery činí tato doba dva roky. Podle textu vašeho dotazu soudíme, že i tato podmínka byla splněna. Nejsme sice lékařská, ale právní poradna, a tak nemůžeme uspokojivě posoudit zdravotní stav vaší dcery a konečné posouzení je jen na posudkové komisi, ale mimo samotného posouzení posudkovými lékaři vaší dceři nic jiného v přiznání invalidního důchodu nebrání.

Žádost o invalidní důchod se podává na OSSZ. Seznam okresních pracovišť s kontakty naleznete zde. Podrobné informace o sepsání žádosti a potřebných dokladech naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

9.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS