Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lhůta na kontrolu posudkovým lékařem

Dobrý den,
zaměstnavatel na mě podal podnět OSSZ pro neoprávněnou pracovní neschopnost a údajně udal, že pracuji v době pracovní neschopnosti někde jinde. Není to pravda a mám všechny vyšetření podložené. Kontaktovali jen lékařku s tím, že u ní bude provedena kontrola. Je nějaká lhůta pro to, do kdy musí posudkový lékař kontrolu v ordinaci provést? OSSZ v místě, kde marodím, to ještě měla posílat OSSZ odkud je moje lékařka. Případně je povinností OSSZ tuto kontrolu provést na základě nepravdivého podnětu? Jenže to se nemají jak dovědět, jelikož mě se na vyjádření nikdo neptá. Děkuji za odpověď.

jaja

Odpověď:

Dobrý den,

pokud pobíráte nemocenskou, musíte umožnit kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce. Kontrolu provádí okresní správa sociálního zabezpečení a během prvních 21 kalendářních dnů ji může provádět i zaměstnavatel. Zaměstnavatel také může dát podnět ke kontrole, pokud má nějaké pochybnosti. Právě tato situace nastala ve Vašem případě.

Ve vašem případě bude nutné se zaměstnanci okresní správy sociálního zabezpečení věc probrat, vysvětlit jim všechny okolnosti a předložit vyšetření, jak uvádíte. Jestliže jsou argumety zaměstnavatele nepravdivé, věříme, že se situace objasní ve Váš prospěch. V případě, že dodržujete léčebný režim, nehrozí Vám žádný postih.

Co se týče lhůty, v případě podání podnětu ke kontrole od zaměstnavatele je okresní správa sociálního zabezpečení povinna provést kontrolu do 7 dnů od obdržení žádosti.

Pokud by přece jen došlo k rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschnopnosti, máte ještě další možnost. Tou je podání odvolání proti rozhodnutí, na které máte 15 dní. Odvolání se podává u správního orgánu, které rozhodnutí vydal, takže u Okresní správy sociálního zabezpečení.

Na závěr považujeme za důležité shrnout, že zaměstnavatel tedy podnět ke kontrole dát může, pokud však dodržujete všechna pravidla Vašeho léčebného režimu, není třeba se obávat žádného postihu.

 

Vaše Férová nemocnice

18.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS