Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařský posudek a výpis ze zdravotnické dokumentace

Dobrý den, pracuji v casinu, jedná se převážně o práci v noci a částečně v zakouřeném prostředí. Po roce nás opět čeká pravidelná lékařská prohlídka a zaměstnavatel s odvoláváním se na nový zákon po nás požaduje, abychom si nejprve zašli ke svému obvodnímu lékaři pro výpis ze zdravotnické dokumentace a teprve s tímto výpisem navštívíli závodního lékaře, který nám poté vystaví dané potvrzení. Poplatek za výpis si máme hradit sami. Jelikož jde o informace o mém zdravotním stavu, nelíbí se mi, že je mám předložit lékaři, kterého jsem si sama nevybrala a ke kterému nemám prakticky žádný vztah, neboť nám byl takříkajíc přidělen. Ráda bych se zeptala, o jaký zákon se konkrétně jedná a zda si lze jeho znění opravdu vykládat tímto způsobem, zda má závodní lékař právo požadovat tento výpis a kdo hradí poplatek za jeho vystavení a zda mi může závodní lékař odmítnout vystavit dané potvrzení, pokud tento výpis nedodám. Děkuji za odpověď.

EVIK

Odpověď:

Dobrý den,

poskytovatel pracovnělékařských služeb (dále označován jako závodní lékař) vydává lékařský posudek nejen na základě lékařské prohlídky, ale také na základě výpisu ze zdravotnické dokumentace, je tedy oprávněn jej požadovat. Výpis ze zdravotnické dokumentace obsahuje jen některé informace z Vaši lékařské dokumentace, pouze ty, které jsou důležité pro účel lékařské prohlídky. 

Není však Vaší povinností si výpis obstarávat, to může udělat závodní lékař u Vašeho praktického lékaře (podle zákona máte povinnost sdělit zaměstnavateli adresu Vašeho praktického lékaře). Co se týče poplatku za učinění výpisu podle § 58 zákona o specifických zdravotnických službách je zaměstnavatel povinnen hradit pracovnělékařské služby. Jelikož je výpis ze zdravotnické dokumentace spojen s výkonem pracovnělékařských služeb nemá zaměstnavatel právo na Vás přenášet náklady s jeho pořízením.

Doporučujeme Vám obrátit se na Vašeho zaměstnavatele nebo závodního lékaře, tedy poskytovatele pracovnělékařských služeb s tím, že není Vaší povinností zajistit si výpis ze zdravotnické dokumentace a že by si jej měl obstarat poskytovatel pracovnělékařských služeb (běžně označovaný jako závodní lékař).  

Vaše Férová nemocnice

6.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS