Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařské kontroly u osob pobírajících invalidní důchod

Dobrý den,
Je mi 56 let, mám dlouhodobou anamnézu bércových vředů. Mám provedenou varikotomii vlevo. Stále však přetrvávaly hojící se defekty na obou kotnících. V posudku o invaliditě mi bylo napsáno na začátku roku 2011:  Vzhledem k postižení a věku invalidita trvale. Tyto defekty se mi však momentálně zhojily, ačkoli nevím za jak dlouho se mi opět znovu obnoví. Může to být za měsíc, půl roku i rok. Budu mít ještě nějakou posudkovou kontrolu a když ano a zrovinka nohy budu mít zhojené, je možné, že mi částečný důchod vezmou a nebo ho budu mít nadále? Děkuji Vám za odpověď.

Helča

Odpověď:

Dobrý den,

osoby, které pobírají invalidní důchod jsou povinny se podrobit lékařské prohlídce, která určí, zda-li v jejich případě nedošlo ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Děje se tak v rámci tzv. kontrolních lékařských prohlídek (KLP), které jsou již prováděny z moci úřední, a to v řádných či mimořádných termínech. Poživatel invalidního důchodu je povinen se kontrole svého zdravotního stavu podrobit – sankcí za porušení této povinnosti je zastavení výplaty invalidního důchodu až do doby, než se dotyčný KLP podrobí.

Nicméně tyto kontroly provádí odborný lékař, který by měl ve vašem případě rozeznat, že i když se zrovna onemocnění neprojevuje, je možnost, že se vám v budoucnu opět projeví a tomu přizpůsobit diagnózu.

Vaše Férová nemocnice

10.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS