Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařská posudková komise

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, jestli může u Lékařské posudkové komise vyšetřovat gynekolog, když mám problémy s páteří. Byl jsem operován v roce 2008. Na rok mi byl přiznán invalidní důchod a po roce mi byl odejmut tímto lékařem. Nebyl jsem ani dostatečně poučen, že se můžu odvolat. Stále mám problémy s páteří. Jsem na nemocenské a už po několikáté jsem byl upozorněn lékařem, že bude informován můj zaměstnavatel, zda můžu vykonávat práci, kterou dosud dělám. Tyto problémy přetrvávají doposud a už si nevím rady.

Děkuji za odpověď.

robertino

Odpověď:

Dobrý den,

v současné době je lékařská posudková služba složena z lékařů (zaměstnanců úřadu práce) a odborníků (smluvních lékařů). Lékaři úřadu práce mají hlavně revizní funkci ve vztahu ke smluvním lékařům. Smluvní lékaři z jednotlivých klinických oborů nemají atestaci z posudkového lékařství, ale přispívají ke zlepšení objektivity lékařských nálezů. Smluvní lékaři připravují na základě nálezů ošetřujících lékařů podkladové posudky pro lékaře úřadu práce.

Z Vašeho dotazu bohužel neplyne, zda Vámi uvedený lékař má atestaci z oboru gynekologie a současně atestaci z posudkového lékařství, či zda se jedná o smluvního lékaře z klinického oboru - gynekologie.

Pokud lékař, který Vás vyšetřoval, je zaměstnancem úřadu práce, má atestaci z oboru posudkového lékařství a současně má atestaci z oboru gynekologie (vykonává profesi gynekologa), nedošlo k pochybení.

A pokud Vás vyšetřoval klinický lékař - gynekolog bez atestace z posudkového lékařství, posudek by měl být odeslán lékaři (zaměstnanci úřadu práce), který atestaci má, a který tento posudek znovu přezkoumává. Tudíž i v tomto případě by nejspíše nemělo dojít k pochybení.

 

Vaše Férová nemocnice. 

 

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS