Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontroly dodržování režimu práce neschopného v lázních, brzké ranní kontroly

Dobrý den, měla bych k Vám prosbu. Jelikož nastupuji 24. 10. 2010 do lázní, a to na dobu 28 dnů, chtěla bych se zeptat, jak to tam budu mít s vycházkami. Mám určeno od 10 hod do 12 a 13.30 -19 hod. Jelikož bych chtěla i snížit svou váhu, potřebuji hodně chodit na vycházky. Je možné, že i tam by za mnou mohla přijít kontrola? Budu mít přece procedury několikrát denně, a tak budu často k nezastižení. Nebylo by lepší požádat lékaře o neomezené vycházky? Marodím již od 22. 3. a do dnešní doby jsem měla 3 x kontrolu. Jelikož mám tvrdé spaní, nařizuju si i budíka na 7. hodinu, kdyby náhodou přišla kontrola a nevzbudila mne zvoněním, jako už se to stalo, ale naštěstí byl doma manžel, tak mne vzbudil. Kontrola přišla v půl 8. Jinak zásadně chodí snad minutu předtím, než začíná vycházka. Přijde mi to stresující a ponižující. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

v případě pobytu v lázních by měl Váš ošetřující lékař rozhodnout o změně místa pobytu. Zároveň může rozhodnout i o změně vycházek. Můžete zkusit požádat o neomezené vycházky - viz například tento dotaz. Nemáme zkušenosti ohledně toho, jak probíhají kontroly v případě pobytu v lázních a zda probíhají. Zákon to nevylučuje, ale jak píšete - orgán sociálního zabezpečení bude těžko kontrolovat, zda jste zrovna na pokoji nebo na proceduře.

Souhlasíme s Vámi, že kontrola v brzkých ranních hodinách je nedůstojná - kontrola má prověřovat, zda pojištěnec dodržuje léčebný režim a nikoliv jeho režim narušovat buzením v brzkých ranních hodinách. I když zákon nestanoví, kdy mohou být pacienti kontrolováni, je podle našeho názoru nevhodné, aby návštěvy probíhaly v době, kdy většina lidí v pracovní neschopnosti ještě z pochopitelných důvodů spí a kdy bude narušen klidový režim pacienta. Na takové jednání je možné podat stížnost k tomuto kontrolnímu úřadu a případně i k ombudsmanovi - bylo by zajímavé zjistit, jak se k tomuto problému vyjádří.

Vaše Férová nemocnice

10.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS