Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola v pracovní neschopnosti

Dobrý den, jsem od 4. 10. 2010 na PN. Dnes ráno našel přítel u výtahů (bydlíme v panelovém době) nalepenou obálku s mým jménem. Jedná se o "Oznámení o kontrole dodržování léčebného režimu práce neschopnými pojištěnci". Na lístečku je napsané datum 26. 10. 2010 - tedy včera. Jsem si vědoma toho, že ráno někdo zvonil na zvonek. Zvedla jsem tedy domovní sluchátko, ozvala se a nikdo neodpovídal. Po té jsem šla na chodbu, kde jsem nikoho neviděla. Dnes jsem tedy volala na okresní správu SZ, na uvedené tel. číslo. Mluvila jsem s pracovnicí, která zde měla údajně být. Vytkla mi, že nemám označený zvonek mým jménem. Zvonek není označený v našem patře, ale mám jméno uvedené u schránek. Panelák se zamyká, proto jsem se domnívala, že kdyby přišla kontrola, stačí mít označení u hlavního zvonku. Do telefonu mi říkala, že je to tvrzení-proti -tvrzení a že posílá zprávu dál. Jak mám nyní postupovat? Mluvila jsem se svým lékařem a nahlásila mu tuto kontrolu, ale je možné se nějakým způsobem odvolat a doložit, že jsem opravdu byla doma? Co je potřeba do odvolání napsat? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

Vámi uváděná situace není nijak podrobně upravena právními předpisy. Odkazujeme na odpovědi v obdobných otázkách zde a zde.

Co se týče zvonku, tak tato povinnost mít jej označený není nikde výslovně stanovena, jen se to dovozuje z povinnosti součinnosti. Takže na Vašem místě je třeba argumentovat především tím, jak uvádíte, že jste nemohla vědět, že nepostačuje mít jméno jen u vchodu. Na pracovnici také můžete zvážit podání stížnosti podle § 175 správní řádu s tím, že si sama neplnila svoje povinnosti, neboť mluvčí České správy sociálního zabezpečení tvrdí, že kontrolor využívá všech možností, aby se dostal až k bytu nemocného, kde zvoní nebo klepe na dveře a setrává 10 - 15 minut, aby dal možnost nemocnému otevřít, nebo jinak komunikovat. Toto tedy ze strany kontrolorky pravděpodobně nebylo splněno.

Doložit, že jste byla doma, můžete například svědeckými výpověďmi, které Vám tuto skutečnost potvrdí.

Vaše Férová nemocnice

27.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS