Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola při dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den, jsem šest týdnů nemocný. Byl jsem na odborném vyšetření v nemocnici, mezi tím mi domu přišla kontrola z ministerstva obrany (jsem voják z povolání). Zavolal jsem na kontaktní číslo, kde jsem podal informace o důvodu nepřítomnosti doma. Nemocnici mám 60km od domova. Chtějí po mně, abych zajel do nemocnice a nechal si potvrdit jejich formulář o prodělaném vyšetření. Chtěl bych se zeptat, jestli je moje povinnost, dostavit se do nemocnice pro potvrzení i za cenu, že znova nebudu přítomen doma a nebo si tyto informace mají ověřit sami? Můj zdravotní stav nedovoluje řídit auto. Děkuji

vts

Odpověď:

Dobrý den,

oznámení důvodu Vaší nepřítomnosti během kontroly dodržování režimu dočasně práce neschopného je vaší povinností, nikoliv povinností kontrolujícího orgánu. V případě, že byste tento důvod neprokázal, může dojít ke snížení, ba i k odnětí vyplacených nemocenských dávek. Přesto by bylo vhodné kupříkladu domluvit se s ošetřujícím lékařem v nemocnici, aby tento formulář vystavil a poslal Vám poštou. Nebo, aby ho rovnou zaslal orgánu, provádějícímu kontrolu, aniž byste musel pro toto potvrzení osobně.

V takových případech, jako je Váš, doporučujeme oznámit ošetřujícímu lékaři důvod takovéto mimořádné vycházky, čímž zamezíte případným komplikacím při odůvodňování Vaší další nepřítomnosti.

 

Vaše Férová nemocnice

6.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS