Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola při dočasné prac. neschopnosti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem nemocná skoro už 7 měsíců. Nejprve jsem začala být nemocná se zlomeným palcem na noze, pak jsem byla na adnexetomii, dále vysazení kortikoidu na Crohnovu chorobu a po vysazení mě začaly bolet klouby na ruce. Nyní jsem v léčení tenisového lokte a šlach na ruce. Vycházky mám 2 hod. dopoledne a 4 hod. odpoledne. Nyní mám za měsíc jet do lázní, které jsem si sama v únoru zakoupila. Nevěděla jsem, že budu tak dlouho nemocná. Požádala jsem lékařku o celodenní vycházky a ta mi řekla, že celodenní vycházky psát nemůže. Navrhla mi ukončení PN a po návratu z lázní, že mi PN opět dá. Jinak mi lázně schvaluje a říkala, že bych potřebovala na ty moje nemoci lázně delší, než jen 14 dní. Zašla jsem na sociální a tam mě řekli, abych si nechala, po dobu co budu v lázních, jen změnit adresu, kde budu, ale abych tam nepsala lázeňský dům. Jen město a ulice s číslem domu. To ale stále budu mít jen ty vycházky, a co když budu někde na proceduře, nebo v jídelně a přijde mi kontrola. Co mám dělat?

Odpověď:

Dobrý den,

o povolení a rozsahu vycházek v době dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje Váš ošetřující lékař. Neexistuje žádný právní předpis, který by lékaři zakazoval dát osobě v dočasné pracovní neschopnosti celodenní vycházky, takže není pravda, že by lékař nemohl napsat neomezené vycházky.

Proto tedy požádejte svého ošetřujícího lékaře o změnu vycházek po dobu lázeňské péče a zkuste se domluvit na variantě přijatelné pro oba. Pokud Vám nevyhoví, můžete vyžadovat vydání jeho zamítavého rozhodnutí.

Proti tomuto rozhodnutí pak můžete do 3 dnů od jeho obdržení podat návrh na přezkoumání prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení (nemá-li ošetřující lékař vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři).

Jestliže Vašemu návrhu nebude vyhověno, měl by být postoupen do 5 dnů jako odvolání orgánu, který zdravotnické zařízení zřídil, nebo registroval (nejčastěji krajský úřad, nebo ministerstvo zdravotnictví). Ten pak Váš návrh buďto zamítne, nebo zruší napadený lékařský posudek a vrátí věc zdravotnickému zařízení k novému rozhodnutí.

Vaše Férová nemocnice

16.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS