Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola neschopnosti od zaměstnavatele

Dobrý den,

v pátek 20. 7. 2012 jsem šel na kontrolu ke svému obvodnímu doktorovi, který má ordinační dobu do 12:00. Ve 14:50 mi přišla kontrola od zaměstnavatele, ale já ještě nebyl doma. Sice přímá cesta domů trvá 40 minut, ale šel jsem si nakoupit jídlo a až poté domů. Sice mi volali, ale já zjistil zmeškaný hovor až v 20:00. Volal jsem do práce, že se omlouvám a že jsem byl u doktora a na kontrole a ukončit neschopnost (neschopen do 20. 7. 2012). Na to mi bylo řečeno, že mi cesta netrvá tak dlouho od doktora domů a že mi bude sražená mzda. Je někde psáno, že se musím co nejrychleji dostavit domu a mám nějakou šanci si toto obhájit?

Zdenek

Odpověď:

Dobrý den,

přestože se jednalo o návštěvu lékaře, při které Vám byla ukončena pracovní neschopnost, dostáváte i za tento den od zaměstnavatele náhradu mzdy. Je tedy možné, aby vám zaměstnavatel Vaši mzdu zkrátil, pokud dle něj nesplňujete podmínky pro vyplacení této náhrady.

Pokud se stane, že v dočasné pracovní neschopnosti potřebujete opustit místo svého bydliště v době, kdy nemáte vycházky, a Vaše nepřítomnost je zjištěna kontrolou ČSSZ nebo zaměstnavatelem, můžete se bránit proti krácení nebo odejmutí nemocenského argumentací na nutnost tohoto úkonu (např. vyzvednutí léků v lékárně). Bylo by ale vhodné, abyste měl čím tuto nepřítomnost doložit, např. stvrzenkou.  

 

Vaše Férová nemocnice

 

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS