Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola dočasně práce neschopného zaměstnance zaměstnavatelem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak by měla probíhat kontrola dočasně práce neschopného zaměstnance zaměstnavatelem. Jelikož mi zaměstnavatel tvrdí, že mě v době neschopenky dvakrát nezastihl doma a odebere mi náhradu mzdy v plné výši, může toto vůbec? Za dveřmi jsem žádný lístek ani nic podobného neměla, mému lékaři též porušení neoznámil. Porušení mi sdělil až po 22 dnech od první kontroly a ani nechtěl doložit popř. vysvětlit kde jsem údajně byla. Vycházky jsem neměla, protože jsem měla silnou angínu a byla jsem pořád doma, takže jsem si 100%jistá, že u mě zaměstnavatel nebyl a svědčí o tom i fakt, že záznam o kontrole mi odmítli předložit. Ale nevím jak se teď mám bránit. Děkuji za odpověď.

Zmi1

Odpověď:

Dobrý den,

pro tyto případy jsou stanovena jasná pravidla, která musí jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel dodržet. Pokud jde o povinnosti zaměstnance, tak ten je povinen v době pracovní neschopnosti zdržovat se v místě svého pobytu (které nahlásí lékaři), případně v jiném místě, které je třeba nahlásit lékaři a zaměstnavateli. Dále je pak povinen dodržovat schválený režim povolených vycházek.

Zaměstnavatel má právo v prvních 14 dnech (a v roce 2012, 2013 v prvních 21 dnech) provádět kontroly dodržování tohoto režimu (přítomnost zaměstnance v místě pobytu a dodržování vycházek). Je vhodné případně zkontrolovat, zda má zaměstnavatel správné informace o místě pobytu pro účely režimu práce neschopného.

Pokud zaměstnavatel zjistí, že zaměstnanec tento režim porušuje, musí vyhotovit o kontrole písemný záznam s uvedením skutečností, které znamenají porušení tohoto režimu. Tento záznam je pak povinen zaměstnavatel doručit jak zaměstnanci, který podle něj tento režim porušil, tak okresní správě sociálního zabezpečení příslušné podle místa pobytu zaměstnance v době pracovní neschopnosti. Tento záznam se pak zasílá i Vašemu ošetřujícímu lékaři.

Zaměstnavatel má také oprávnění požádat ošetřujícího lékaře, který stanovil režim zaměstanance práce neschopného, o sdělení tohoto režimu v rozsahu, v jakém je oprávněn kontrolovat (tzn. zejména režim vycházek).

Pokud by zaměstnavatel zjistil skutečné porušení a mohl by to prokázat záznamem (otázkou samozřejmě je, jak prokázat, že zaměstnavatel kontrolu provedl), může potom se zřetelem na závažnost porušení náhradu mzdy snížit, nebo ji neposkytnout vůbec. Toto není možné pouze v případě, pokud by pro totéž porušení režimu byla dána zaměstnanci výpověď z důvodu podle § 52 písm. h) zákoníku práce (tzn. poruší-li zaměstnanec zvlášť hrubým způsobem tuto povinnost).

Zaměstnavatel by tedy měl prokázat, že danou prohlídku skutečně provedl a rozhodně by Vám měl co nejdříve po provedení prohlídky zaslat záznam o provedení prohlídky. Pokud tak totiž neučiní, není podle našeho názoru možné, aby snížil nebo úplně odebral náhradu mzdy.

Právní úpravu této situace najdete v § 192 zákoníku práce, který můžete nalézt například zde, a to zejména v odstavci šestém. Doporučujeme nejprve domluvu se zaměstnavatelem s odkazem na toto ustanovení. Pokud by domluva nebyla možná, je možné zvažovat i podání žaloby k obecnému soudu s tím, že nebyly dodrženy podmínky kontrol apod. Před podáním žaloby však doporučujeme zkonzultovat s advokátem (toho můžete nalézt například na stránkách Potřebujiprávníka.cz nebo ve vyhledávači České advokátní komory).

Vaše Férová nemocnice

2.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS