Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola a změna adresy během pracovní neschopnosti

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, kdy může přijít kontrola na neschopenku a kdo ji může kontrolovat. Slyšela jsem totiž, že můžou přijít i v 9 hod. večer?! A můžu si během neschopenky změnit adresu? Bydlím ve městě a nemám vycházky, takže na nákup nemůžu kvůli případné kontrole, proto bych chtěla jet k rodičům. A komu mám nahlásit změnu adresy. A je možné měnit adresu podle potřeby? Nebo musím zůstat na jedné adrese po dobu trvání neschopnosti?

Odpověď:

Dobrý den,

kontroly se provádějí pravidelně během celého týdne, případně i o víkendu nebo svátcích. Zákonem není stanovený čas, ve kterém může kontrola přijít. Může k ní proto dojít prakticky kdykoli, i když všeobecně je přijímáno, že v době od 22 hod do 6 hod je noční klid a kontroly by představovaly spíše rušení klidu a léčebného režimu práce neschopného. Takže je malá pravděpodobnost, že budete kontrolován v nočních hodinách, nicméně stoprocentně se to vyloučit nedá.

Změnu pobytu během dočasné pracovní neschopnosti povoluje ošetřující lékař, v případě, že stanovený léčebný režim tuto změnu nevylučuje. Pokud se jedná o změnu pobytu v prvních čtrnácti dnech dočasné pracovní neschopnosti (a nadále i v době, kdy Vám jako pacientovi náleží započitatelný příjem), musíte předem tuto změnu oznámit zaměstnavateli. Oznámení musí být písemné nebo jinak prokazatelně doručené.

Takže by neměl být problém změnit místo pobytu a přestěhovat se k rodičům a následně, když se budete chtít vrátit domů, opětovně změnit místo pobytu.

Ošetřující lékař je povinen nahlásit na orgán správy sociálního zabezpečení změnu režimu dočasně práce neschopného pojištěnce nejpozději následující pracovní den, tj. nahlásit i změnu místa pobytu.

Vaše Férová nemocnice

12.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS