Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Konec podpůrčí doby a žádost o prodloužení

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, kdy mám zažádat o prodloužení podpůrčí doby dočasné pracovní neschopnosti. Končí mně 16. 11. 2012.

Děkuji.

 

 

kocka

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že Vám Vaše doba dočasné pracovní neschopnosti skončí dne 16. 11. 2012. Jelikož bohužel nemáme dostatek informací o době zahájení Vaší pracovní neschopnosti a dalších podrobnostech, pokusíme se Vám pomoci následujícím popisem, jak byste mohl postupovat.

  • Nejprve je potřeba, abyste si spočítal, kdy začala podpůrčí doba běžet. Podle zákona o nemocenském pojištění začíná podpůrčí doba běžet 15. dnem od vystavení Vaší neschopenky, pokud ji lékař vystavil v době do konce roku 2011. Avšak pokud Vám neschopenka byla napsána lékařem až v roce 2012, začíná podpůrčí doba běžet 22. dnem nemoci.
  • Nyní je vhodné zjistit, zda celková délka podpůrčí doby nepřesahuje 380 po sobě jdoucích kalendářních dnů. Je to složité v tom, že do těchto 380 dní je nutné započítat i prvních 14, popř. 21 dnů před vznikem podpůrčí doby. Měl byste se proto podívat, kdy Vám lékař vystavil neschopenku a od tohoto dne napočítat 380 dní. Pokud by se jednalo o více dní, tak by prodloužení podpůrčí doby bylo komplikovanější, protože by ze zákona skončila 380. dnem, a to i v případě, že by pracovní neschopnost nadále trvala.
  • Pozor, podpůrčí dobu sice lze prodlužovat opakovaně (vždy tak, aby na sebe jednotlivé termíny přesně navazovaly), ale pokaždé pouze na 3 měsíce.
  • Pokud Vám tedy skončí podpůrčí doba 16. 11. 2012, tak by bylo vhodné podat co nejdříve písemnou Žádost o prodloužení podpůrčí doby na Českou správu sociálního zabezpečení. Tato žádost by měla obsahovat tyto informace: označení adresáta - správního orgánu (ČSSZ), Vaše jméno a příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu, či jinou adresu pro doručování, v textu žádosti pak také o co žádáte a Váš podpis. ČSSZ prostřednictvím posudkového lékaře rozhodne, zda máte nárok na další vyplácení nemocenského. V případě, že by již došlo k uplynutí celkové podpůrčí doby, tj. 380 dní, může ve výjimečném případě tento lékař rozhodnout o přiznání dávky, pokud by se domníval, že byste mohl být v krátké době uschopněn (nejdéle v době do 350 dnů). Tento orgán je povinen rozhodnout bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů od podání Vaší žádosti. 

Tedy ve zkratce, zákon výslovně neupravuje termín, kdybyste měl o prodloužení požádat. Počítejte však s tím, že ČSSZ má na rozhodnutí 30 dní. Proto doporučujeme podat žádost alespoň 30 dní před tím, než Vám podpůrčí doba uplyne. 

 

Vaše Férová nemocnice

8.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS