Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdy mohu marodit?

1/ Můžu marodit, být na PN a zároveň v době vycházek pracovat na dohodu?

2/ Musím říct obvodnímu lékaři, že se léčím u specialisty, nebo je to moje věc?

3/ Můžu marodit, být na PN a chtít od obvodního lékaře potvrzení, že jsem schopna výkonu práce? Nelze být na PN u specialisty a podle obvodního lékaře být schopna výkonu práce? Je to jen na jeho posouzení?

gss

Odpověď:

Dobrý den,

k vašemu prvnímu dotazu, v zásadě je možné, aby vám byla vystavena pracovní neschopnost na výkon určité práce, za kterou pak pobíráte nemocenské dávky, a zároveň jste byla schopna jiné práce. Nemocný nesmí vykonávat práci, na niž se pracovní neschopnost vztahuje, avšak kromě podmínky dodržení léčebného režimu mu nic dalšího nebrání, aby vykonával práci jinou. Jestliže nebudete léčebný režim porušovat, můžete vykonávat práci i na dohodu.

Co se týče vašeho druhého dotazu, tak máte jako pacient právo na volbu lékaře a oznamovací povinnost o léčení u specializovaného lékaře vůči svému obvodnímu lékaři nemáte.

Vzhledem k tomu, že potvrzení o  pracovní neschopnost vystavuje lékař, který ji zjistil, tedy že potvrzení o pracovní neschopnosti vám může vydat jak obvodní lékař, tak specialista, je na posouzení daného lékaře, zda se jedná o pracovní neschopnost. Taktéž lékařský posudek o zdravotní způsobilosti vydává lékař podle své odbornosti, to znamená, že můžete být v pracovní neschopnosti u jednoho lékaře, avšak mít posudek o pracovní způsobilosti u lékaře, který má jinou odbornost, než ten, který vám vystavil potvrzení o pracovní neschopnosti.

Vaše Férová nemocnice

22.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS