Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo vydává neschopenku

Měl jsem nehodu, byl jsem odvezen do nemocnice a cca po 14 dnech propuštěn pouze s propouštěcí zprávou, kde stojí - cituji: "Doporučení: Pacient propuštěn do domácího ošetřování, předán do péče PL, bez chronické medikace. Za 2-3-týdny kontrolní CT, žádanka vydána, pacient se objednal, s výsledkem kontrola na chirurgické ambulanci, při potížích dříve...." Nehoda se mi stala v jiném kraji, cca 100km od mého trvalého bydliště a praktického lékaře. Při návštěvě mého praktického lékaře mi však bylo sděleno, že mi neschopenku nevystaví, že se mám vrátit zpět do nemocnice a tam mi jí mají vystavit. Kdo tedy má povinnost vystavit neschopenku?

Odpověď:

Dobrý den,

o vedení neschopenky se stará ošetřující lékař. Ten také rozhoduje o režimu dočasně práce neschopného (určuje délku a dobu vycházek a podobně). Dokud je pacient vyšetřován, léčen a zván na kontroly specialistou příslušné odbornosti (např. chirurg), je tento specialista ošetřujícím lékařem a vede evidenci o dočasné pracovní neschopnosti.

Pokud již léčba a kontroly specialistou nejsou nutné, ale ještě je vhodné doléčení (včetně klidového režimu), které již je schopen v rámci své odbornosti zajistit praktický lékař, předá specialista práce neschopného pacienta do evidence praktického lékaře.

Takže, když Vám napsali v nemocnici, že máte kontrolu za 2-3 týdny, tak jste léčen tímto specialistou a on by Vám měl vydat neschopenku. Pouze pokud by Vám nějakou péči poskytoval  praktický lékař, tak by vedl Vaši neschopenku on.  

Ministerstvo zdravotnictví tento názor ohledně ošetřujícího lékaře potvrdilo, jeho stanovisko je ke stažení zde.

Podrobné informace Vám poskytnou na infolince České správy sociálního zabezpečení (tel. číslo: 840 406 040).

Vaše Férová nemocnice

20.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS