Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo podává žádost o invalidní důchod? Je nutné dát výpověď v práci?

Dobrý den, prosím,mám nárok na plný invalidný důchod, když jsem po exenteraci všech podpaždních uzlin, mám střední artrozu obou kolen a astma. A musím si vše vyřídit já sama, nebo můj lékař posílá doporučení na inv. důchod sám? A je nutný hned podat výpověď? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

jak jste již mohla zaznamenat v podobných dotazech v naší poradně, nejsme schopni jako právníci Vám odpovědět na to, zda máte nárok na invalidní důchod. K tomu je potřeba ohodnocení lékaře, proto věc konzultujte s Vaším ošetřujícím lékařem.

Hodnocení schopnosti výdělečné činnosti se řídí zákonem o důchodovém pojištění a vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí o posuzování invalidity. Poraďte se tedy se svým ošetřujícím lékařem nebo pro ilustraci nahlédněte do této vyhlášky, kde v přílohách jsou popsána jednotlivá zdravotní omezení a míra poklesu schopnosti výdělečné činnosti.

Právní předpisy neupravují, kdo podává žádost o invalidní důchod, ale předpokládá se, že žádost podá především sama oprávněná osoba - tedy pacient. Lékař Vám však může pomoci s vyplněním podkladů apod.

Stejně tak jste se mohla dočíst v již zodpovězených dotazech, že osoby s invalidním důchodem nejsou omezeny v pracovní činnosti a mohou pracovat tak, jak jim jejich zdravotní stav umožní. Na druhou stranu plné zapojení do pracovního procesu může posudkovým lékařům naznačit, že osoba je vlastně schopná výdělečné činnosti a není důvod pro pobírání invalidního důchodu. Z toho vyplývá, že výpověď podávat nemusíte.

Vaše Férová nemocnice

5.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS