Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo po ukončení pracovního poměru hradí za mě sociální a zdravotní? (v případě pracovní neschopnosti)

Dobrý den.

jsem v částečném invalidním důchodu z důvodu hluchoty. Dne 3. 9. 2012 jsem nastoupila do prac. poměru do sdružení postižených (chráněná místa), po týdnu práce jsem zkolabovala (deprese, nespavost), jsem v pracovní neschopnosti. Nyní jsem však obdržela poštou od zaměstnavatele zrušení pracovního poměru ve zkušební době ke dni 29. 10. 2012. V pracovní neschopnosti jsem stále, tudíž vím, že se nemohu vrátit na ÚP po dobu pracovní neschopnosti, kterou mi dál hradí stát. Ale co nevím, když se nemohu vrátit na ÚP, kdo za mě hradí sociální a zdravotní pojištění a komu odevzdávám takzvaný nemocenský lístek na peníze?

Děkuji za odpověď.

paní

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní pojištění za Vás po dobu pracovní neschopnosti platí stát. Česká správa sociálního zabezpečení však doporučuje obrátit se na Vaši zdravotní pojišťovnu a informovat ji o tom, že si již zdravotní pojištění neplatíte sama. Sociální pojištění platit nemusíte, pokud momentálně nejste výdělečně činná.

Tzv. nemocenský lístek na peníze budete odevzdávat bývalému zaměstnavateli, budete tedy postupovat stejně, jako kdybyste u něj byla stále zaměstnaná.

Doporučujeme Vám obrátit se ohledně otázek k sociálnímu zabezpečení na Call centra České správy sociálního zabezpečení (http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/call-centra/), tel. č. je 840 406 040 nebo 257 062 860. Na infolinky se můžete obrátit kdykoliv během úředních hodin, které najdete na výše odkazovaných internetových stránkách. Tyto infolinky vyřizují dotazy veřejnosti a poskytují informace o sociálním zabezpečení, které naše poradna neposkytuje.

Vaše Férová nemocnice

12.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS