Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo pacientovi určí, co je pro něho fyzické přetěžování?

Dobrý den,

prosím o radu. Několik let jsem v péči odborného lékaře-neurologa, z důvodu onemocnění páteře. Odborný lékař mě poslal k přezkoumání zdravotního stavu pro potřebu zaměstnavatele. Přezkumná komise mimo jiné doporučila šetření od fyzického přetěžování. Odborný lékař dále upřesnil, co je za fyzické přetěžování považováno v mém konkrétním případě. Obvodní (závodní) lékař po domluvě s mým zaměstnavatelem tvrdí, že nemá ze zákona povinnost respektovat odborného lékaře. Můj zaměstnavatel chce sám rozhodovat, co je pro mne fyzickým přetěžováním. Čí názor (obvodní lékař/posudková komise) je závazný? Musí se jím můj zaměstnavatel řídit a může následně sám určovat, jaká míra fyzického je pro mě ještě únosná?

Děkuji za odpověď.

 

Jarník

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákoníku práce rozhoduje o vaší způsobilosti obvodní (závodní) lékař, nikoliv lékař odborný. Lékař závodní tedy skutečně nemá povinnost respektovat posudek lékaře odborného, v každém případě však nemůže zpochybňovat posudek jiného lékaře, aniž by posouzení pracovní způsobilosti provedl sám. Jak píšete, odborný lékař vás poslal k posudkové komisi pro potřeby zaměstnavatele. Z toho nejde poznat, zda tak učinil na žádost zaměstnavatele (ve spolupráci s ním), či z vlastního podnětu. Předpokládáme, že se tak rozhodl bez ohledu na stanovisko zaměstnavatele.

V dotazu ani neuvádíte, zda vydal posudek ohledně vašeho zdravotního stavu také sám obvodní lékař. Pokud jej vydal a vy s tímto posudkem nesouhlasíte, máte obecně možnost podat návrh na jeho přezkum, pouze však do 15 dnů ode dne, kdy jste jej obdržel. Totéž může udělat i zaměstnavatel, který by s posudkem nesouhlasil. Zaměstnavatel je tedy také povinen řídit se posudkem vypracovaným závodním lékařem.

Návrh se podává prostřednictvím závodního lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. Má být adresován vedoucímu zdravotnického zařízení, ale samotný návrh se předává závodnímu lékaři. Závodní lékař je poté předá vedoucímu zařízení (pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo lékaři).

Jestliže nebude návrhu na přezkum vyhověno, postupuje se do 5 dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo registroval. Většinou se jedná o krajský úřad nebo ministerstvo zdravotnictví. Ten odvolání buď zamítne, nebo posouzení zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.

Obecně tedy platí, že závazný je posudek lékaře závodního, a to jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Vždy však máte možnost posudek nechat přezkoumat, pokud s ním nesouhlasíte. Postupem výše uvedeným může být posudek změněn ve Váš prospěch.


Vaše Férová nemocnice

 

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS