Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je příslušna OSSZ v místě sídla zaměstnavatele nebo pobytu pojištěnce?

Dobrý den, od konce ledna marodím. Již uplynulo 180 dní doby, kdy mám nárok na podporu v nemocenské a přišlo mi ze správy sociálního zabezpečení, že mohu podpory využívat celých 380 dní. To znamená do února. Správa, která mi dopis zaslala, sídlí ve stejném městě jako můj zaměstnavatel, ovšem já bydlím v jiném. Když jsem přišla na kontrolu k mé obvodní lékařce ve městě, kde bydlím, tak se podivila, že přišel tento papír s dokladem o podpůrčí době do února a sama mi vypsala žádost o projednání mého případu na sociálce v mém městě. Jsem na nemocenské s páteří, která mě trápí pátým rokem a poslední půlrok už byl pro mě kritickým. Musela jsem vyhledat pomoc v hlavním městě, protože u nás, nechci komentovat a v září mě čeká stabilizace L2 až L5. Takže nastoupím k operaci a i přesto musím jít projednávat můj zdravotní stav na tu naši sociálku, která mě ani nepozvala, ale doktorka usoudila, že když mě nepozvali, tak tam stejně musím jít vysvětlit, proč tak dlouho marodím, že mohu do operace chodit do práce. Cítím se jako nějaké netáhlo. Nemocenskou jsem naposledy čerpala v roce 2006 s tím samým problémem - jen byl snesitelnější. Chtěla jsem se zeptat, jestli je jednání mé lékařky v pořádku, zda je krok byl nutný nebo jak to je. Děkuji vám za vaši pomoc nám všem.

Františka

Odpověď:

Dobrý den,

ve věcech dávek nemocenského pojištění je skutečně příslušna ve vašich věcech jednat ta okresní správa sociálního zabezpečení, která se nachází v místě sídla vašeho zaměstnavatele. Ona rozhoduje o přiznání dávek a případném prodlužovaní podpůrčí doby. Nerozumíme tedy, proč se vaše lékařka takovému jednání divila - je to totiž v pořádku.

Pravdu má ovšem lékařka skutečně v tom, že se o váš případ může zajímat i ta správa sociálního zabezpečení, která sídlí v místě vašeho pobytu a to pro účely kontroly dodržovaní vašeho léčebního režimu. V takovém případě vy ale nemusíte iniciativně na tento úřad chodit, lékař je povinen sám tyto informace úřadu sdělit a v případě kontroly vás jeho pracovníci určitě kontaktují. Oni pak mají plné právo kontrolovat váš zdravotní stav, dodržování vycházek a léčby, ve věcech přiznání nemocenských dávek však nadále zůstává příslušný úřad, kde sídlí váš zaměstnavatel.

Co se týče toho zmínky lékařky o tom, že byste mohla do operace pracovat, rovněž jí nerozumíme a nesouhlasíme. Byla vám již přiznána podpůrčí doba trvající do února 2012 a to znamená, že oficiálně nejste schopna práce. Pravděpodobné tím měla na mysli, že pokud by pracovníci úřadu zjistili, že léčebný režim nedodržujete, mohli by vám být dávky kráceny nebo odejmuty - to by byl však pouze krajní případ. Pokud vám lékařka dlouhodobě podává zavádějící informace a nechová se k vám adekvátně, můžete zvážit podání stížnosti.

Vaše Férová nemocnice

1.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS