Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je možné si požádat o ID během prodloužené podpůrčí doby?

Dobrý den, potřebovala bych poradit - jsem po operaci páteře a vyskytl se nějaký problém (navrhují operační revizi). Končí mi podpůrčí doba a posudková lékařka mi chce prodloužit pobírání nemocenské. Když se můj zdravotní stav za tu dobu nezlepší, mohu požádat o invalidní důchod? Odpovědi úřednic na OSSZ se liší. Snad údajně by to byl střet zájmů a nelze na stejnou diagnozu po prodloužení dávek žádat o ID. Můj obvodní ale tvrdí, že mohu žádat 5 x ročně a že i po prodloužení neschopenky mám na ID nárok. Kdo má pravdu?? Nikde v zákonech jsem se to nebyla schopna dohledat. Potřebuji to vyřešit do konce měsíce a bojím se na něco přistoupit, abych nebyla potom bezmocná. Moc děkuji za pokud možno rychlou odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za pozdní odpověď. Pokud se odpovědi úřednic liší, je vhodné si přímo zavolat na informační linku České správy sociálního zabezpečení, kde Vám kvalifikovaně odpoví pracovníci školení přímo na zodpovídání dotazů občanů.

Mimochodem pobírání nemocenské a požádání si o invalidní důchod se podle zákona vůbec nevylučuje. Jak správně uvádíte, v zákonech to není možné dohledat - tudíž není vyloučeno, abyste si o důchod požádala. Kdyby to tak bylo, muselo by být v zákoně přímo uvedeno, že po dobu pobírání nemocenské není možné si podat žádost od ID. Požádat o invalidní důchod si tedy můžete kdykoliv, a to i během pracovní neschopnosti. Naopak je to pro Vás výhodné, protože takto je možné, že mezitím, co Vám skončí nárok na nemocenské dávky, Vám bude vyřízen invalidní důchod a nezůstanete tak bez peněz. Doporučujeme Vám ale pro bližší informace se obrátit na uvedené telefonické poradenské centrum.

Vaše Férová nemocnice

9.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS