Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je možné i po získání ID nadále pracovat na plný úvazek, aniž by se o důchodu zaměstnavatel dozvěděl?

Hezký den přeji. Chci se zeptat mám-li nárok na nějaký ID při diagnoze (zkráceno). V PN jsem od 25. 6. 2010, od 30. 6. jsem byla v nemocnici do 07. 07. 2010, a dále od 25. 09. do 15. 10. 2010 v lázních. Dnes jdu k lékaři a do práce chci nastoupit 08. 11. 2010, ze zaměstnání mi volali, že se po mne ptá vedení, co mi je, že tak dlouho marodím. Sice to ještě není OK, ale strach přijít o práci je větší. A ještě jeden dotaz, kdybych náhodou měla nějaký ten stupínek, můžu pracovat na plný úvazek, aniž by zaměstnavatel věděl, že něco pobírám? Děkuji s uctivostí předem a přeji hezký den :-D

Odpověď:

Dobrý den,

jak jste již mohla zaznamenat v podobných dotazech v naší poradně, nejsme schopni jako právníci Vám odpovědět na to, zda máte nárok na invalidní důchod. K tomu je potřeba ohodnocení lékaře, proto věc konzultujte s Vaším ošetřujícím lékařem.

Hodnocení schopnosti výdělečné činnosti se řídí zákonem o důchodovém pojištění a vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí o posuzování invalidity. Poraďte se tedy se svým ošetřujícím lékařem nebo pro ilustraci nahlédněte do této vyhlášky, kde v přílohách jsou popsána jednotlivá zdravotní omezení a míra poklesu schopnosti výdělečné činnosti.

Pokud byste i získala invalidní důchod, pak nejste povinna tuto skutečnost oznamovat zaměstnavateli. Na druhou stranu máme obavy, že mu to nakonec stejně neutajíte. V případě další pracovní neschopnosti, by totiž byla doba, po kterou můžete pobírat nemocenské, z důvodu invalidního důchodu zkrácena. Také pravděpodobně chodíte k závodnímu lékaři a i ten by ze zdravotnické dokumentace od Vašeho ošetřujícího lékaře případnou invaliditu zjistil, tedy pokud byste úspěšně nezabránila předání zdravotnické dokumentace. Bohužel nevíme přesně, jak to chodí v praxi, proto zkuste vznést dotaz např. na telefonickou informační linku České správy sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

5.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS