Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak se zbavit invalidního důchodu

Dobrý den, prosím o informaci jak a zda-li je vubec mozne zbavit se invalidniho důchodu. Pobírám částečný invalidní důchod, pracovní rekomandace mi zakazuje řízení služebního vozu, stresové prostředí a zodpovědnost. S manželkou čekáme rodinu a já musím nutně nastoupit do zaměstnání, jelikož z důchodu rodinu neuživím. Komise mi odmítla rekomandaci změnit. Mohu proti tomu něco dělat? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

zákon přímo neupravuje - "jak se zbavit invalidního důchodu". Ale invalidní důchod je dávka, na kterou je za splnění určitých podmínek nárok, nikoliv povinnost být jejím poživatelem. Prakticky všechny sociální dávky jsou dobrovolné a na žádost, nikdo Vás nemůže nutit je pobírat. Proto by podle našeho názoru mělo stačit pouhé Vaše oznámení okresní správě sociální zabezpečení, aby Vám dávku nadále nevypláceli, pokud ji nadále nechcete pobírat.

Druhá věc je závaznost Vámi uváděné pracovní rekomandace. Při vstupu do zaměstnání nejste povinen uvádět nějaké doporučení posudkové komise s ohledem na pracovní činnost. Při této příležitosti by totiž měla proběhnout vstupní prohlídka do zaměstnání, kterou provádí smluvní pracovní lékař (závodní lékař). Tento lékař  je oprávněn ohodnotit Váš zdravotní stav vzhledem k vykonávané práci, nikoliv posudková komise zřízená k posuzování invalidního důchodu. Kromě toho Vy nemáte povinnost při žádosti o zaměstnání uvádět, že pobíráte invalidní důchod. V podstatě jde o Váš citlivý osobní údaj týkající se zdravotního stavu a není Vaší povinností jej potencionálnímu zaměstnavateli sdělovat.

Pokud pracovní (závodní) lékař shledá, že jste konkrétní práci zaměstnavatele schopen vykonávat, pak můžete být bez dalšího k práci přijat.

Vaše Férová nemocnice

12.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS