Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod III. stupně

Dobrý den,

dne 1. 9. 2010 jsem uzavřel pracovní poměr na dobu určitou, tj. do 31. 8. 2012. Od 24. února 2011 jsem v pracovní neschopnosti. Nemocenská (podpůrčí doba) mi končí 4. 3. 2012. Nyní mi byla uznána invalidita III. stupně. Předpokládám, že invalidní důchod III. stupně mi bude přiznán od 5. 3. 2012 a budu jej pobírat minimálně 2 roky.

Z tohoto důvodu Vás moc prosím o níže uvedené informace :

1)Skončí mi pracovní poměr automaticky dnem přiznání invalidního důchodu ( 5. 3. 2012) nebo až v termínu, kdy mi končí pracovní poměr na dobu určitou, tj. 31. 8. 2012?

2)Jak se rozlišuje ukončení invalidního důchodu (v případě uzdravení) u člověka, který je bez pracovního poměru, a nebo u kterého pracovní poměr po dobu invalidity zrušen nebyl? (např. ve vztahu k úřadu práce, jeho evidenci, případné podpory v nezaměstnanosti apod.)

3)Jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním u invalidních důchodců? Platí si invalidní důchodci tato pojištění sami nebo jej platí za ně stát?

4)Co dělat pro to, aby i doba invalidního důchodu byla započítána do starobního důchodu?

5)Jak je to při nemoci v době pobírání invalidního důchodu a jestli existuje nárok na nemocenskou v případě, když bych nepracoval, případně pracoval?

Předem Vám děkuji za informace.

Maty

Odpověď:

Dobrý den,

k vašemu prvnímu dotazu: V případech přiznání invalidity třetího stupně, končí se pracovní poměr většinou dohodou. Pokud by však k této dohodě nedošlo, zaměstnavatel vám může dát výpověď pro dlouhodobou nezpůbosilost vykonávat práci  vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu. Poslední variantou je pak právě skončení ke dni, ke kterému byl konce pracovního poměru sjednán.

Pracovní poměr se vám během invalidity třetího stupně neruší, pokud nedojde k ukončení pracovního poměru výpovědí nebo dohodou. Jestliže tedy dojde k ukončení invalidity, tak pokud nebudete v pracovním poměru, tak je pro vás nejvhodnější být evidován na Úřadu práce, abyste měl nárok na podporu v nezaměstnanosti. V případě, že budete v pracovním poměru, tak se pro vás prakticky nic nemění, má to například pouze vliv na délku podpůrčí doby v případě nemocenské.

U důchodců s invaliditou třetího stupně dochází k placení zdravotního pojištění ze strany státu. Je však potřeba, abyste skutečnost, že pobíráte invalidní důchod třetího stupně oznámil pojišťovně do 8 dní od přiznání invalidního důchod, neboť ten jako takový má vliv na změnu placení pojistného.

Doba, po kterou budete pobírat invalidní důchod a budete tedy pojištěncem, se vám bude započítávat do doby potřebné pro získání starobního důchodu v rozsahu 80%. Tato doba se tedy započítává automaticky.

V případě, že pobíráte invalidní důchod, neexistuje obecně nárok na nemocenskou. U invalidity třetího stupně je navíc brán v úvahu fakt, že jsou jeho poživatelé již dostatečně zabezpečeni.  Pokud byste však byl v pracovním poměru, nárok na nemocenskou vzniká, ale je omezen. V případě invalidity třetího stupně mají poživatelé tohoto důchodu nárok na nemocenkou v maximálním rozsahu podpůrčí doby, která činí 70 kalendářních dnů, a to jak při jedné pracovní neschopnost, tak i v rámci kalendářního roku.

Vaše Férová nemocnice

12.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS