Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod nebo další prodloužení pracovní neschopnosti

Dobrý den, prosím o radu ohledně invalidního důchodu. Jsem na nemocenské již od 12. měsíce 2010, jednou mi prodloužili podpůrčí dobu u nemocenské, která mi má končit 10. 4. Podstoupila jsem 2 operace menisku, ovšem bez efektu a nakonec mám vyměněný kolenní kloub od listopadu. Po včerejší kontrole u primáře mi bylo oznámeno, ať počítám s minimálně 6-měsíční rekonvalescencí. Dne 3. 4. jdu na jinou operaci - bandáž žaludku na lékařské doporučení. Nevím co dělat, zda opět prodloužit podpůrčí dobu nebo požádat o invalidní důchod a co by to pro mne znamenalo i ohledně zaměstnání, kde mám smlouvu na dobu neurčitou. Sice mám obavy, že dostanu výpověď kvůli nadbytečnosti po té době nemocenské a zda bych v případě důchodu obdržela odstupné. Moc děkuji za radu.

jeny

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že pobíráte nemocenskou dávku déle než 380 dní je možné požádat i opakovaně o prodloužení jejího pobírání (prodloužení podpůrčí doby). Prodloužit podpůrčí dobu jde nejvíce o dalších 350 dní. V takovém případě nejste lékařem uznána zdravotně schopnou docházet do zaměstnání, avšak za tuto pracovní neschopnost nepobíráte žádnou dávku. Výše nemocenské dávky za den je zjednodušeně 60 % vaší průměrné mzdy za den. Průměrná mzda se počítá z posledních 12 měsíců před vznikem pracovní neschopnosti.

Invalidní důchod se narozdíl od nemocenské dávky týká případů, kdy se neočekává zlepšení zdravotního stavu a pokles pracovní schopnosti nastal nejméně o 35 %. Přitom výše invalidního důchodu je v základu 9 % vaší průměrné mzdy měsíčně. Oproti nemocenské dávce zaznamenáte tedy významný pokles vašeho příjmu.

Pokud očekáváte, že se budete moci vrátit do pracovního procesu bez toho, aby byla trvale ohrožena vaše schopnost vykonávat pracovní činnost, doporučujeme vám zažádat o prodloužení podpůrčí doby. Z vašeho popisu navíc vyplývá, že by vám invalidní důchod přiznán pravděpodobně nebyl.

Zaměstnavatel vám může dát výpověď pouze z omezených důvodů. Kvůli nadbytečnosti to může udělat pouze pokud snižuje počet zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo při jiných organizačních změnách. Výpověď kvůli vašemu zdravotnímu stavu vám může dát pouze pokud jste podle lékaře pozbyla dlouhodobě (trvale) schopnosti konat dosavadní práci a pak vám nenáleží odstupné. I v takovém případě má však zaměstnavatel nejdříve povinnost převést vás na jinou práci.

Vaše Férová nemocnice

7.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS