Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod a těhotenství

Mám plný invalidní důchod (pro těžké astma bronchiále perzistující). Mohli by mi ho vzít, když jsem těhotná (jsem v osmém měsíci těhotenství) ? Nebo mohli by mi ho vzít později? Nebo mne dát do částečného invalidního důchodu? Že by si mým těhotenstvím mohli myslet, že se mi zlepšil zdrav.stav? A tím by mi mohli na plný ID.sáhnout?

Odpověď:

Dobrý den,

předně je třeba poznamenat, že od 1.1.2010 již neexistuje plný a částečný invalidní důchod, ale pouze jeden invalidní důchod, který je ve třech stupních. Dřívějšímu plnému invalidnímu důchodu by dnes mohl odpovídat třetí stupeň.  Pro změnu stupně invalidity je rozhodují změna zdravotního stavu osoby (resp. změna pracovní schopnosti), o které rozhoduje lékař lékařské posudkové služby, který je pověřený posuzováním zdravotního stavu pro příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, a to během lékařské prohlídky. Ta se provádí buď z podnětu orgánu sociálního zabezpečení nebo z podnětu samotného důchodce. Rozhodující je snížená pracovní schopnost a těhotenství by na ni samo o sobě nemělo mít vliv.

V případě, že by Vám opravdu byl snížen stupeň invalidity mohla byste se proti takovému rozhodnutí bránit námitkou. Námitku je třeba podat ve lhůtě 30 dnů od rozhodnutí. Námitky můžete podat u orgánu, který rozhodnutí vydal, tedy přímo u ČSSZ, nebo u kterékoliv okresní správy sociálního zabezpečení. Z námitky musí být v prvé řade patrno, kdo ji činí, které věci se týká a co se navrhuje.

Blíže k obsahu námitky se věnujeme zde.

Vaše Férová nemocnice

15.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS