Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod – přezkoumání zdravotního stavu

Jezdil jsem jako strojvedoucí u ČD. Po 15 letech se mi zhoršil zrak a byl jsem pověřen vedením dílny jako mistr pro opravu motorových lokomotiv. Tuto práci jsem vykonával 11 roků. Pak nastal problém: zhoubný novotvar štítné žlázy, odstranění štítné žlázy, ozařování, totální vyčerpání, pravidelné kontroly na radiologii a ztráta zajímavého a dobrého zaměstnání. Byl mi přiznán plný invalidní důchod. Nyní jsem celkem v pohodě až na to, že jsem stále zpomalený (myšlením i konáním), hodně se potím, občas mi bouchá srdce a zapomínám, což mě štve. Nyní bych měl jít k posudkové komisi a mám obavu, že mi důchod sníží nebo odeberou. Je mi 56 let a u nás již práci neseženu. Mám se obávat? Rád bych znal Váš názor a radu. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel Vám nemůžeme poradit, zda Vám invalidní důchod zůstane, bude snížen na I. či II. stupeň či bude zcela odebrán. To záleží pouze na Vašem zdravotním stavu a posouzení posudkovou komisí. Férová nemocnice je pouze právní poradnou, nepracuje u nás žádný lékař.

Nicméně pokud byste poté s rozhodnutím nesouhlasil, lze podat písemné námitky. Musíte je podat do 30 dnů ode dne, kdy Vám toto rozhodnutí bude doručeno. Podáváte je přímo u orgánu, který rozhodnutí vydal (Okresní správa sociálního zabezpečení).

V námitce musí být uvedeno, kdo ji činí (Vaše jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu), které věci se týká (číslo jednací, konkrétní označení rozhodnutí) a co se navrhuje (zrušení daného rozhodnutí). Dále označení, kterému orgánu je určena (Česká správa sociálního zabezpečení) a Váš podpis. Námitka musí také obsahovat v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí (zde je potřeba vycházet z konkrétního lékařského posudku a uvést důvody, pro které považujete posudkový závěr lékaře OSSZ za nesprávný) a v jakém rozsahu je rozhodnutí napadáno.

Podle judikatury soudů musí být závěr posudkové komise úplný, objektivní a přesvědčivě odůvodněný.  Do námitek tedy především uveďte okolnosti týkající se toho, zda se komise svědomitě vypořádala s Vámi předloženými důkazy, výsledky vyšetření apod.

Po podání námitek můžete přezkum rozhodnutí posudkové komise vymáhat i soudní cestou, více informací naleznete např. zde (bod 19).

Vaše férová nemocnice

5.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS