Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod – křečové žíly

Dobrý den, mám velkou prosbu. Již od mých 18 let se potýkám s křečovými žílami. Dnes je mi 33 let. Cca před 7 lety mi provedli sklerotizaci, ale nepomohlo to. Naopak, poslední rok se můžu bolestí zbláznit. Celoročně mám tak nateklé nohy, že mám pocit, že mi prasknou. Na kotníku pravé nohy mám úplně fialové žíly. Tak se chci orientačně zeptat, zda je na křečové žíly částečný invalidní důchod. Jaký je postup o jeho zažádání, případně o nějakou průkazku jako je ZTP? Nemohu kvůli tomuto problému najít práci, protože mám nateklé nohy a nemohu stát ani sedět. Naše paní doktorka říkala, že bych nějakou úlevu formou průkazky potřebovala, a proto se obracím na Vás. Odpověď bych potřebovala co nejrychleji, neboť 24. 11. jdu na sono nohou a čeká mne nejspíš operace, tak abych věděla, jak mám dál postupovat. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

nejdříve bychom se Vám chtěli omluvit, že jsme nestihli odpovědět v termínu do 24. 11. Dotazů k nám chodí spousta a vyřizujeme je postupně. Děkujeme za pochopení. Snad Vám naše odpověď ještě bude užitečná. Prvně se zaměříme na invalidní důchod, poté na průkazku ZTP.

Na invalidní důchod máte nárok, pokud jste se stala invalidní a získala jste potřebnou dobu pojištění, což je ve Vašem případě 5 let (dle ustanovení § 40 zákona o důchodovém pojištění).

Za invalidního se pojištěnec považuje tehdy, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles jeho pracovní schopnosti nejméně o 35 %. Pokles pracovní schopnosti posuzuje posudkový lékař okresní správy sociálního zabezpečení.

Již neexistuje částečný invalidní důchod, ale rozlišují se tři stupně:
-    invalidita prvního stupně – pracovní schopnost poklesla nejméně o 35 %, nejvíce o 49 %,
-    invalidita druhého stupně – pracovní schopnost poklesla nejméně o 50 %, nejvíce o 69 %,
-    invalidita třetího stupně – pracovní schopnost poklesla nejméně o 70 %.

V případě křečových žil stanoví vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí, že při stanovení míry poklesu pracovní schopnosti se hodnotí závažnost funkční poruchy na základě pletyzmografického záznamu volumových změn končetin, flebografie, varikografie, přímého měření žilních tlaků. Při posouzení se vychází z klasifikace CEAP a dopadu stavu na funkci končetiny/končetin, pohyblivost a celkovou výkonnost. Vyhláška pak rozlišuje různé stadia onemocnění křečových žil, přičemž u nich stanoví pokles pracovní schopnosti od 10 do 70 %. V úvahu tedy připadají všechny stupně invalidního důchodu. Podrobnosti naleznete ve vyhlášce č. 359¬/2009 Sb.

Naleznete ji např. zde. 

Váš konkrétní zdravotní stav však bude muset posoudit lékař.

Nyní se zaměříme na tzv. mimořádné výhody pro těžce zdravotně postižené občany. Podle druhu a stupně postižení se poskytují výhody I. stupně (průkaz TP), II. stupně (průkaz ZTP) nebo III. stupně (průkaz ZTP/P).

Podrobnosti pro jednotlivé stupně naleznete zde.

Zdravotní stav občana posuzuje též posudkový lékař okresní správy sociálního zabezpečení. O posouzení zdravotního stavu však žádá příslušný obecní úřad, nikoli občan. Se žádostí se tedy obraťte na Váš obecní úřad.

Vaše Férová nemocnice

5.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS