Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod pro ženu v domácnosti

Dobrý den, předem bych chtěl poděkovat za možnost zeptat se na následující záležitost. Rozumím tomu dobře, že pokud manželka pracovala do srpna r. 1986 a potom zůstala tzv. v domácnosti - kvůli péči o otce, což však nikde nehlásila, nemá význam, aby si zažádala o invalidní důchod, neboť nemá splněnu potřebnou dobu pojištění? Alespoň takto jsem to pochopil z webových stránek ČSSZ. Do r. 1986 má odpracováno bez pár dnů 10 let. Vzhledem k tomu, že její psychický i fyzický stav je nepříznivý (léčí se 2 roky s depresemi, má těžkou osteochondrozu páteře), připadá mi podivné, že nemá vlastně na nic nárok. Celé ty roky jsme hospodařili s jedním podprůměrným platem, ovšem teď je to již velmi svízelné. Zdravotní pojištění manželka celé ty roky platila a stále platí, na soc. poj. však již finance nezbyly. Ale domnívám se, že pokud nemá odpracované roky, tak by asi ani placení soc. poj. nepomohlo. Můžete prosím v této situaci poskytnout jakoukoliv radu? Pokud mi odpovíte, předem Vám děkuji a přeji hodně štěstí Ve vaší práci, kdy pomáháte nám - bezradným.

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna se bohužel specializuje na zdravotnické právo, zatímco Váš dotaz směřuje do oblasti práva sociálního zabezpečení.

Z toho důvodu Vám nejsme schopni poskytnout potřebné informace.

Doporučujeme Vám však se obrátit na infolinku České správy sociálního zabezpečení (tel. číslo 257 062 860), kde Váš dotaz zodpoví specialisté na právo sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

24.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS