Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidita 2.stupně a evidence na úřadu práce

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,jak bude pokračovat dál moje situace?
Dnes mi byl přiznán invalidní důchod 2. stupně a jelikož jsem v pracovní neschopnosti, kde podpůrčí doba by končila 17.1.2012, musí mi lékař ukončit neschopenku do 30ti dnů, což je do 4.11.2011. Já ale nastupuji 2.11.2011 do lázní na komplexní léčbu, plně hrazenou. Jak tedy mám postupovat dál? Mohu si nechat neschopenku a ukončit jí až po lázních, nebo mi v lázních vystaví novou, nebo nemám vůbec nárok na nemocenskou a mám se jít registrovat na úřad práce? V případě, že budu pobírat důchod 2. stupně a budu vedena na úřadu práce, v jaké výši mi bude vyplácena podpora, bude-li mi vůbec nějaká vyplácena, když mi již bylo 55 let? Jak mám teď postupovat, prosím?
Děkuji mockrát za odpověď, případně radu, kam se obrátit.

Zora

Odpověď:

Dobrý den,

Přiznáním invalidního důchodu pracovní neschopnost zpravidla končí. Máte pravdu, že lékař je povinen při vzniku invalidity ukončit pracovní neschopnost nejpozději třicátým dnem ode dne následujícího po dni, v němž byl pojištěnec uznán invalidní, tzn. ve vašem příadě 4. 11. 2011. U pojištěnců, kteří byli uznáni invalidní v prvním nebo ve druhém stupni (mezi něž spadáte), může ošetřující lékař výjimečně rozhodnout o pokračování pracovní neschopnosti, pokud nastala nebo trvá jiná porucha zdraví nebo nastaly či trvají jiné důvody, které by odůvodňovaly uznání dočasné pracovní neschopnosti. Lékař vám tak nejspíš nepřizná dočasnou pracovní neschopnost kvůli stejné diagnóze, na základě níž vám byl přiznán invalidní důchod. Situace by se mohla změnit, pokud došlo například ke zhoršení vašeho zdravotního stavu. Vše závisí na posouzení vašeho lékaře.

Pokud vám ale lékař předepsal plně hrazenou léčbu v lázních, ukončení neschopenky by na toto nemělo mít vliv. Lázně mohou být předepsány stejně tak pokud nejste ani v pracovní neschopnosti, ani v invalidním důchodu.

Po ukončení pracovní neschopnosti (čili "neschopenky") již nárok na výplatu nemocenských dávek není. 

Co se týká výše invalidního důchodu, ta se skládá ze dvou složek, a to ze základní výměry a z procentní výměry. Výše základní výměry invalidního důchodu je stanovena procentní sazbou z průměrné mzdy - 9 % průměrné mzdy (po příslušném zaokrouhlení). Výše procentní výměry invalidního důchodu činí za každý celý rok doby pojištění 0,75 % výpočtového základu měsíčně, jedná-li se o invalidní důchod pro invaliditu druhého stupně. Výpočet výše důchodu můžete provést zde nebo zde.

Vaše Férová nemocnice

 

17.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS