Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidita 1.stupně a zaměstnání

Dobrý den, dne 13. 9. 2012 mi byl uznán invalidní důchod (den vzniku invalidity je 12. 8. 2012). Jedná se o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav dle § 26 zákona 155/1995 Sb. Jsem invalidní dle § 39 odst.1 zákona 155/1995 Sb. Jde o invaliditu 1. stupně dle § 39 odst. 2 písm.a) cit. zákona. Poklesla mi pracovní neschopnost o 40%. Neschopenka mi končí 16. 10. 2012. V zaměstnání jsem byla a sdělila jsem jim, že mi byl přiznán invalidní důchod. Dle zákoníku práce § 41 odst.1 písm.a) by mě měli převést na jinou práci. Na personálním mi na férovku řekli, že pro mě práci nemají a dají mi tedy výpoveď ze strany zaměstnavatele pro zdravotní důvody (já jsem odmítla odejít na dohodu). Podle personalistky si za nemoc můžu sama (výhřez ploténky L5/S1 a následně operace). K tomu se přidali ještě bolesti levé ruky takže opět běhám po doktorech. Bude mi běžet 2 měsíční výpovědní lhůta. Má otázka zní: Co by mělo být správně napsáno za důvod ve výpovědi? A co když mi zaměstnavatel nenajde jinou práci? Přece to není moje překážka, ale překážka ze strany zaměstnavatele. Invalidní důchod přece není žádna překážka. Čtu zákoník práce jako povinné čtění a už mám zmatek, ráda bych radu nad zlato. Má být ve výpovedi udán důvod § 52 písm. e)? Anebo můžu rozvázat s nima pracovní poměr já dle § 56 odst.1 písm. a)? A náleží v takovém případě odstupné? Děkuji za informaci.

emi

Odpověď:

Dobrý den,

pokud podle lékařského posudku nemůžete vykonávat dosavadní práci a zaměstnavatel Vás nemůže převést na jinou práci, protože takovou nemá, může s Vámi podle zákona rozvázat pracovní poměr. Správně říkáte, že je to právě překážka na straně zaměstnavatele. Když pro Vás jinou práci nenajde, i kdyby se jednalo o takovou mimo Vaši kvalifikaci, je oprávněn Vám dát výpověď podle § 52 písm. e) zákoníku práce. Výpovědním důvodem tedy bude ztráta zdravotní způsobilosti podle lékařského posudku vydaného závodním lékařem nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu (Okresní správa sociálního zabezpečení), který lékařský posudek přezkoumává. 

Zaměstnavatel Vás nemůže nutit ukončit pracovní poměr dohodou. Samozřejmě můžete okamžitě zrušit pracovní poměr sama podle § 56 odst. 1 písm a), jestliže Vás zaměstnavatel do 15 dnů ode dne předložení lékařského posudku nepřevede na jinou práci. V tomto případě by Vám neběžela žádná výpovědní lhůta a mohla byste okamžitě odejít z práce. Další možností je setrvat u zaměstnavatele a "nedělat nic", v tomto případě Vám zaměstnavatel musí poskytnout náhradu mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku podle § 208 zákoníku práce.

Odstupné Vám bohužel ani v jednom případě nepřísluší. Měla byste však mít alespoň nárok na podporu v nezaměstnanosti.

 

Vaše Férová nemocnice

22.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS