Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

ID a práce

Dobrý den, jsem v plném ID vzhledem k vážné nemoci. Pracuji na částečný úvazek. Důchod mám přiznaný na dobu 3 let. Chci se zeptat, zda k přezkoumání zdravotního stavu a pracovní způsobilosti může dojít i kdykoli během trvání důchodu nebo vždy jen, když je naplánovaná posudková komise (v mém případě za cca 3 roky). Bojím se o odebrání důchodu. Děkuji

Karolínka

Odpověď:

Dobrý den,

na dotaz týkající se pracovní činnosti jsme již dříve odpovídali i zde. Tento časově omezený invalidní důchod je udělován zpravidla za účelem doléčení, či pokud je výhledově možné zlepšení zdravotního stavu pojištěnce. Každý případ udělení invalidního důchodu je vysoce individuální a není vyloučeno, že může dojít ke zlepšení stavu pacienta, který nadále nevyžaduje invalidní důchod či naopak zhoršení, které může vést ke zvýšení stupně invalidity.

Ve vašem případě je tak možné, že i před uběhnutím doby, na kterou vám byl váš invalidní důchod 3. stupně přiznán, bude váš stupeň invalidity snížen či celý důchod odejmut. K tomuto úsudku může lékaře vést mimo jiné fakt, že pracujete a na jaký úvazek je tato práce vykonávána. O tom je ostatně již hovořeno ve zmíněném odkazu. Upozorňujeme však, že jen samotný fakt, že pracujete na částečný úvazek (nepíšet, na jak velký úvazek), nevede a priori k odejmutí důchodu, neboť celé posouzení je nutné provádět individuálně a podle okolností.

Vaše Férová nemocnice

15.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS