Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hydrocefalus a nárok na invalidní důchod

Dobrý den! Je mi 25 let a jsem po třech operacích tříkomorového komunikujícího hydrocephalu (7 týdnů, 2 roky, 6 let). Do věku 5 let jsem pobírala ID 500 Kč. Poté mi byl odebrán, což bylo rodičům zdůvodněno větou: "Co byste chtěli, hlavně že jsme Vám ji zachránili, že žije a nepočůrává se do plínek někde v ústavu." Hydrocephalus byl prý vrozený, ne ovšem podle slov mé oční lékařky. Celý život jsem nesměla cvičit, aby se mi nestal nějaký úraz hlavy. To samozřejmě způsobilo naprosté ochabnutí svalů krční páteře, které vyústilo v neustálé každodenní bolesti hlavy způsobené tuhnutím svalů šíje (všechna vyšetření jsou ale negativní, takže už pomalu vypadám jako simulant). Když jsem si u své obvodní lékařky chtěla podat před 3 lety novou žádost o ID, vysloveně se mi vysmála. Žádost sice vypsala a podala, ale nezapomněla dodat: "No, snad nechcete plný ID?" Nyní mám novou lékařku. Chci si podat žádost o ID znovu. Jaké jsou vůbec mé šance na získání důchodu s touto diagnózou? Nikoho jiného s hydrocephalem neznám, takže nevím, jestli lidé s tímto postižením důchody pobírají. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

v naší poradně bohužel nepůsobí žádný lékař, pouze právníci, proto nedokážeme posoudit, zda Váš zdravotní stav odpovídá nároku na invalidní důchod.

Pokud se domníváte, že byste na invalidní důchod nárok mít měla, nic Vám nebrání v podání žádosti o něj na předepsaném tiskopise na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa Vašeho bydliště.

Více informací najdete například v již dříve zodpovězeném dotazu zde.

Vaše Férová nemocnice

30.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS