Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Gynekologická operace

Dobrý den,

mám dotaz, jestli mám po laparoskopii vaječníku (odstranili mi 5cm cystu), nárok na lázně. Čtyři roky zkoušíme počít miminko a pořád se nedaří. Operace proběhla 27.2.2013.

Děkuji.

koubovka

Odpověď:

Dobrý den,

v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění je lázeňská péče navrhována ošetřujícím lékařem. Tento návrh je pak posuzován příslušným revizním lékařem zdravotní pojišťovny. Lékař se při podávání návrhu na lázeňskou péči řídí faktickým zdravotním stavem pacienta, pak zejména přihlédne ke všem dalším okolnostem (komplikace při operaci, komplikace při zotavování). Lékař se musí řídit platnou vyhláškou Ministerstva zdravotnictví, která stanovuje indikační seznam onemocnění, u kterých je možné navrhnout komplexní lázeňskou péči.

Podle této vyhlášky lze komplexní lázeňskou péči poskytnout do 12 měsíců po komplikované operaci, nebo po operaci s případným komplikovaným pooperačním průběhem. Dále je možné poskytnout lázně pro ženy do 30 let, které podstoupily břišní operaci se vztahem ke krajině malé pánve. Jako právní poradna nemáme odborné zdravotnické vzdělání, avšak je možné usoudit, že operace vaječníků patří pod kategorii se vztahem ke krajině malé pánve. Nárok na lázně byste tedy měla v případě, pokud jste při operaci prodělala určité komplikace. Dále v případě, pokud by vám bylo méně než 30 let a tato operace by byla posuzována jako se vztahem ke krajině malé pánve. Délka takové péče by pak měla být 28 dní.

Každopádně je třeba, abyste se s žádostí obrátila na svého ošetřovacího lékaře, který zná podrobně Váš zdravotní stav a může mnohem lépe posoudit Váš nárok na lázeňskou péči.

Pokud jde o Váš problém s početím miminka, je třeba se opět obrátit na Vašeho praktického nebo gynekologického lékaře a s ním Váš problém prodiskutovat. Lékař pak Váš zdravotní stav odborně posoudí a navrhne Vám případné možnosti řešení Vašeho problému.

Vaše Férová nemocnice

14.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS