Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Epilepsie a invalidní důchod - mám naději?

Je mi 45 roků. Od 6 let mám epilepsii. 2 x jsem byl z práce propuštěn jelikož jsem dostal v práci záchvat. Vždy si firma poradila jak se mě "zbavit", aniž by samozřejmě řekli ,že je to ohledně EPI. Nyní jsem téměř 2 roky bez práce. Záchvaty mívám asi 1x za měsíc. V den, kdy mě to "chytne" se stane, že jich mám třeba i 5. Vzhledem k pracovnímu omezení nemohu sehnat místo. Nyní (asi před 14 dny) jsem zažádal o invalidní důchod. Poradila mi to poradkyně z ÚP. Mohu doufat v přiznání důchodu? Jaká je čekací doba? Jsou to ony 3 měsíce jak jsem četl v diskusi? Jsem totiž zcela bez prostředků, sociální odbor mě nechce nic přiznat, jelikož prý nejsem v hmotné nouzi a tak mě musí živit 80-ti letá matka-vdova.

habin

Odpověď:

Dobrý den,

v první řadě je nám velice líto vaší životní situace a komplikací, které vám to přináší. Pokud epileptické záchvaty při práci neohrožují vás ani vaše okolí a neznemožňují tedy výkon zaměstnání, zaměstnavateli by neměly vůbec překážet. V takovém případě nemusíte o své nemoci mluvit ani na pracovním pohovoru, pokud to neohrozí výkon vašeho povolání.

V opačném případě je dobré si o invalidní důchod požádat. Důležité je, aby pokles vaší pracovní schopnosti byl prokazatelně alespoň na úrovni 35%, což je nejnižší hranice pro invaliditu prvního stupně. Podle vašeho popisu se může jednat o epilepsii formy částečně kompenzované (25-40%) až nekompenzované (50-60%). Částečně kompenzovaná epilepsie se vyznačuje záchvaty maximálně jednou za měsíc, které nejsou provázeny velkými komplikacemi. Záchvaty nekompenzované epilepsie přicházejí alespoň jednou měsíčně a jsou provázeny těžšími komplikacemi. V našem týmu ovšem nepracují žádní lékaři a nemůžeme vaši situaci posoudit tak, jak to dokáže posudkový lékař. Podle toho, co popisujete, by vám mohla být přiznána invalidita prvního, možná až druhého stupně. Bohužel však z lékařského hlediska nedokážeme říci, jestli jsou vaše komplikace považovány za těžké či ne.

Lhůta, během které musí úřad vaší žádost vyřídit činí 90 dnů, tedy skutečně zmiňované 3 měsíce. Pokud nebudete s rozhodnutím úřadu spokojen, můžete vůči němu písemně podat námitky do 30 dnů od oznámení rozhodnutí. Podrobnosti k invalidním důchodům naleznete kupř. na webu veřejné správy.

Vaše Férová nemocnice

8.6.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS