Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dva úvazky a rizikové těhotenství

Dobrý den. Pracuji ve dvou zaměstnáních- v každém na úvazek 0,5. První je zdravotnické zařízení - lůžkové oddělení geriatrických pacientů, častý je zde výskyt MRSY, zápalů plic, apod. Druhý úvazek mám v ambulanci (na obou pracovištích pracuji jako soc. pracovnice). V ambulanci pracuji s "běžnými" klienty, tedy ne apriori nemocnými. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné mít rizikové těhotenství na nevhodnost prostředí v případě prvního uvedeného pracoviště, ale dál chodit do práce v rámci druhého zaměstnání? Děkuji za odpověď.

Jana

Odpověď:

Dobrý den.

Lékař může dle doporučení České gynekologické a porodnické společnosti rozdělovat pacientky s rizikovým těhotenstvím do tří skupin. 

Jde o - těhotné s malým rizikem

         - těhotné se středním rizikem

         - těhotné s vysokým rizikem

Pokud je zjištěno rizikové těhotenství, zvyšuje se tím dozor lékaře nad pacientkou, ale automaticky toto zjištění neznamená vznik pracovní neschopnosti. O vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje lékař svým odborným posudkem a bere v úvahu nejen samotný zdravotní stav ženy, ale také druh výdělečené činnosti, kterou vykonává. Pokud pacientka pracuje v podmínkách, které by mohly ohrozit ženu samotnou, či plod, může lékař označit těhotenství jako rizikové i když tomu zdravotní stav ženy neodpovídá.

Z výše uvedeného vyplývá, že zařazení ženy do kategorie těhotenství s rizikem automaticky neznamená vznik dočasné pracovní neschopnosti a naopak.

Je tedy na rozhodnutí vašeho gynekologa, zda vám napíše neschopenku, a tímto se stanete dočasně pracovně neschopnou. V tomto případě vám budou vypláceny dávky nemocenského pojištění a nebudete moct chodit do práce. Tímto vám samozřejmě nastanou i jisté zákonné povinnosti - dodržování léčebného plánu a zároveň umožnění zaměstnavati provádět kontroly dodržování tohoto léčebného režimu.

Pokud vám však lékař "neschopenku" nevystaví a pracujete-li v prostředí, které by mohlo průběh Vašeho těhotenství ohrozit, máte dle Zákoníku práce nárok na převední na jiné pracoviště. Toto právo Vám poskytuje §153 ZP, kde je zakotvena povinnost zaměstnavatele dočasně převést na jinou práci těhotnou ženu, která vykonává práci, která je těhotným ženám zakázána, či která vykonává práci, která ohrožuje její těhotenství. Při výkonu práce musí přeřazená těhotná žena dosahovat stejného výdělku než za dosavadní práci. Pokud stejného výdělku bez vlastního zavinění nedosáhne, má nárok na vyrovnávací příspěvek (ten je poskytován z nemocenského pojištění). Tento příspěvek se poskytuje pouze na základě žádosti. U vašeho zaměstnání jsou také aktuální noční směny - pokud vykonáváte práci v noci, můžete požádat o zařazení na denní práci a váš zaměstnavatel bude povinen žádosti vyhovět.   

Fakt, že máte dva pracovní úvazky není v této situaci relevantní. Pokud váš gynekolog neshledá práci v ambulanci jako nebezpečnou, můžete ji dále vykonávat. Pro práci na oddělení geriatrických pacientů vám pak může gynekolog vypsat neschopenku, popřípadě posudek o nezpůsobilosti k výkonu dosavadní práce, na jehož základě vás musí zaměstnavatel přeložit na jiné vhodné pracoviště.

Vaše Férová nemocnice

20.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS