Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

DPN a následné rizikové těhotenství

Dobrý den, od 1. 2. 2010 jsem na DPN, již s druhou diagnózou. Před 14 dny mi lékař zjistil těhotenství a vzhledem k mému věku a zdravotním problémům mi oznámil, že zřejmě půjde o rizikové těhotenství. Můžu zůstat na neschopence, nebo musím ukončit s původní Dg a začít novou? Zřejmě nestihnu nastoupit na PPM do konce podpůrčí doby. Budu mít vůbec nárok na PPM? Pojištěná jsem od září 2009. Díky za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

nejspíš bude nutné ukončit neschopenku a začít novou, více Vám však poradí Váš lékař. Pokud bude nová neschopenka vystavena následující den, bude nová pracovní neschopnost považována za pokračování předcházející pracovní neschopnosti.

Podpůrčí doba nemocenské je 380 kalendářních dnů, ale je možné požádat o prodloužení výplaty dávek nemocenského v případě, že lze nejdéle v následujících 350 kalendářních dnech předpokládat opětovné nabytí pracovní schopnosti.

Aby Vám vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte být pojištěná po dobu alespoň 270 dnů v posledních dvou letech. Ve Vašem případě by tedy tato podmínka měla být splněna.

Pokud byste měla další dotazy ohledně mateřství a rodičovství, můžete se obrátit na občanské sdružení Aperio , které se na tyto otázky specializuje.

Vaše Férová nemocnice

28.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS