Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprovod v lázních se čtyřletým synem - dostanu neschopenku?

Dobrý den,
zdravotní pojišťovna schválila mému čtyřletému synovi komplexní pobyt v lázních + mne jako doprovod, délka pobytu bude 1 měsíc. Ráda bych se zeptala zda mám v tomto případě nárok na pracovní neschopnost případně na Ošetřování člena rodiny? Případně jak se tato situace dá jinak v zaměstnání řešit?
Děkuji

mariko

Odpověď:

Dobrý den,

dočasná pracovní neschopnost vzniká nejen samotným onemocněním pracovníka či jeho úrazem, ale i z jiných příčin, které jsme již zpracovali zde. Důvody vzniku dočasné pracovní neschopnosti jsou podrobněji upraveny v zákoně o nemocenském pojištění. Řadí se mezi ně i jeho přijetí do zdravotnického zařízení jako  průvodce nezletilého dítěte přijatého do lůžkové péče. Tento pojem je dále rozveden v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, který pod definici průvodce při lůžkové péči řadí i pobyt s dítětem v zařízení, které poskytuje komplexní lázeňskou péči. Za tohoto průvodce je považována zejména osoba, která provází dítě mladší šesti letna dobu, kdy je zaškolována v ošetřování a léčebné rehabilitaci dítěte nebo kdy je její přítomnost nutná vzhledem ke zdravotnímu stavu dítěte. Vzhledem k tomu byste, na udělení dočasné pracovní neschopnosti z důvodu doprovodu syna měla mít nárok.

Co se týče ošetřovného, je obecně přijímáno, že se tento institut vztahuje pouze na zaměstnance, kteří nemohou vykonávat v zaměstnání práci z důvodu ošetřování svého potomka či jiného člena domácnosti. Toto se však vztahuje na domácí ošetřování a nikoliv na pobyt v léčebném zařízení. Dle našeho názoru tedy nárok na ošetřovné nemáte.

Vaše Férová nemocnice

 

2.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS