Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doplacení náhrady za ztrátu na výdělku pro nemoc z povolání po skončení pracovního poměru

Dobrý den, když mi bude uznána nemoc z povolání a zaměstnavatel mi nabídne jinou práci a mě nebude vyhovovat (ne ze zdravotních důvodů), poté dám výpověď a půjdu se přihlásit na ÚP. Mám i přesto, že jsem nepřijala nabízenou práci, nárok na vyplacení "renty" ve výši podpory+dorovnání průměrného platy, který jsem před vznikem nemoci z povolání pobírala?

maja

Odpověď:

Dobrý den,

pokud podáte výpověď z důvodu převedení na jinou práci, která Vám nevyhovuje, bude to mít vliv na výši náhrady za ztrátu na výdělku pro nemoc z povolání. Tuto náhradu Vám bude doplácet zaměstnavatel, u kterého nemoc z povolání vznikla a to i po skončení pracovního poměru, kdy budete na Úřadu práce nebo u jiného zaměstnavatele až do konce kalendářního měsíce, v němž dovršíte věku 65 let nebo do data kdy Vám bude přiznán starobní důchod.

Zaměstnanci přísluší náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu. Bude-li tedy po skončení pracovní neschopnosti vykonávat u stejného zaměstnavatele hůře placenou práci než před zjištěnou nemocí z povolání, dostanete od zaměstnavatele náhradu do předchozí výše mzdy.

Odmítne-li zaměstnanec bez vážných důvodů nastoupit práci, kterou mu zaměstnavatel zajistil, přísluší zaměstnanci náhrada za ztrátu na výdělku pouze ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody průměrným výdělkem, kterého mohl dosáhnout na práci, která mu byla zajištěna

Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti tedy přísluší i zaměstnanci, který byl propuštěn z pracovního poměru a je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce. Za výdělek po zjištění nemoci z povolání se považuje výdělek ve výši minimální mzdy. Pobíral-li zaměstnanec před tím, než se stal uchazečem o zaměstnání, náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, přísluší mu tato náhrada v takové výši, ve které mu na ni vzniklo právo za trvání pracovního poměru.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS