Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočásná pracovní neschopnost s vycházkami a možnost dohody o provedení práce

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na to, jestli když jsem v dočasné pracovní neschopnosti s vycházkami, mohu vykonávat  dohodu o provedení práce?

Pokud ano, do jaké výše si mohu přivydělat, aniž bych přišla o nemocenské dávky?

Děkuji.

Michaela333

Odpověď:

Dobrý den,

režim dočasné pracovní neschopnosti určuje váš ošetřující lékař. Ten rozhodne, zda jste schopna vykonávat konkrétní práci. Je tedy možné, že i když jste práce neschopná, co se týče jednoho druhu práce, můžete být schopna jiného druhu práce.

Příklad: Pracujete jako řidička autobusu, ale máte také sjednánu jinou práci, kde spravujete webové stránky. Zlomíte si nohu. Ošetřující lékař stanoví, že jste dočasně práce neschopná jako řidička autobusu, ale nikoliv už jako správkyně webových stránek, protože tuto činnost můžete vykonávat i s tímto zdravotním omezením.

Výše nemocenského se odvíjí od vašeho příjmu v zaměstnání, ve kterém jste dočasně práce neschopná. Proto nezáleží, kolik byste si mohla vydělat v jiném zaměstnání nebo při dohodě o provedení práce. Nemocenské vám bude dál vypláceno.

Je důležité si však uvědomit, že jste povinna dodržovat režim dočasně práce neschopného zaměstnance. Máte tak mimo jiné povinnost zdržovat se v místě svého pobytu a přesně dodržovat rozsah a dobu povolených vycházek a také dodržovat pokyny, které vám dal ošetřující lékař, aby se zlepšil váš zdravotní stav. Proto tedy nemůžete dohodami o provedení práce nebo o pracovní činnosti vykonávat tu stejnou práci, za jakou dostáváte nemocenské dávky.

Vaše Férová nemocnice

 

24.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS