Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočasná pracovní neschopnost po skončení zaměstnání

Prosím, chtěla bych se vás zeptat. Vypadá to, že v brzké době mi bude ukončen pracovní poměr z důvodu nadbytečnosti. Budu se muset registrovat na Úřadu práce. Můj dotaz ale souvisí s tím, že mám již delší dobu zdravotní problém, který jsem se bála řešit, abych neztratila práci. Když o ni přijdu, tak bych již asi k lékaři šla, ale chci se registrovat také na Úřadu práce.

Prosím, když se registruji na ÚP a např. do týdne bych šla na pracovní neschopnost, jak to bude s podporou a nemocenskými dávkami? Nebo v jakém pořadí to provést.

Nechci marodit nyní, aby to nevypadalo, že tohle dělám naschvál, když vím že nejspíš skončím. Mám vůbec na nějaké nemocenské dávky pak nárok a kdo by je případně vyplácel?

Slyšela jsem že do 7 dnů je to možné. Brala bych pak podporu v nezaměstnanosti a jakou dobu?

Děkuji zodpovězení mého dotazu.

TERANB

Odpověď:

Dobrý den,

 

omlouváme se, ale váš dotaz se týká spíše pracovního práva, kterým se v naší poradně nezabýváme. Přesto se vám pokusíme odpovědět.

Pokud vám vznikne pracovní neschopnost do sedmi dnů od propuštění ze zaměstnání, máte ještě na nemocenské nárok, jako kdybyste byla zaměstnaná. Nezáleží na tom, kdy se zapíšete na Úřad práce, lhůta se počítá od okamžiku, kdy dojde k zániku pojištění.

Prvních 21 kalendářních dnů vám bude poskytovat váš bývalý zaměstnavatel náhradu mzdy. Od 22. dne nemoci vám bude vyplácet nemocenské Česká správa sociálního zabezpečení.

Podrobněji se o dávkách nemocenského pojištění informujte v call centru České správy sociálního zabezpečení na čísle 840 406 040.

 

Vaše Férová nemocnice

26.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS